Poluarea din București, mai periculoasă ca niciodată: toate limitele au fost depășite
Sistemul de Monitorizare a Calității Aerului din București a confirmat că limitele nivelului de poluare pentru acest an au fost depășite, iar consecințele sunt grave.
Bucureștiul tinde să devină una dintre cele mai poluate capitale europene, iar pentru că trăim în România, nici măcar sistemul de monitorizare a calității aerului nu funcționează cum ar trebui. Problemele stațiilor de monitorizare au fost făcute publice de Greenpeace România și confirmate de autorități, conform Mediafax.
Două dintre stațiile de monitorizare a calității aerului din Capitală, amplasate în centrul orașului, B3 și B6, respectiv de pe bulevardul Mihai Bravu și de pe Calea Victoriei, funcționează cu întreruperi, doar câteodată. Practic, stațiile trebuie să înregistreze valorile de poluare pentru fiecare zi a anului, însă, în practică, așa cum se poate vedea și dintr-un grafic publicat pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, pentru foarte multe zile nu sunt comunicate niciun fel de date.
În total, pe 2019, vorbim de zeci de zile lipsă din raport. Chiar și așa, valorile pe 2019 au fost depășite, mai ales din prisma poluării cu praf sau particule în suspensie (PM10). „Cele două stații din centrul orașului care monitorizează doar poluarea din trafic, B6 și B3, adică la Cercul Militar și pe bulevardul Mihai Bravu, sunt cele mai importante, fiind cele mai centrale, mai ales B6, dar au foarte multe întreruperi. Cel puțin la PM10, pulberi în suspensie (praf), și la dioxid de azot lipsesc date. Pentru praf ai voie la 35 de depășiri pe an, adică 35 de zile în care se depășesc valorile limită, respectiv media de peste 50 ug/m3 (50 de micrograme pe metru cub) pe o zi. Ca atare, dacă ai 35 de astfel de zile cu depășiri se consideră că ai o problemă cu praful. Ei bine, la B3 s-au atins deja 39 de zile și la B6 sunt 25 de depășiri, dar au avut peste 50 de zile de întrerupere, și e curios ce s-a întâmplat în acele zile pentru care nu există date”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Centrul Bucureștiului se află în cea gravă situație, din prisma poluării. Valorile de poluare înregistrate, fie ele și cu zile de pauză, au fost de aproximativ două ori mai mari decât limitele admise.
Deși s-ar putea să nu mulțumească pe nimeni, există o explicație pentru problemele stațiilor de monitorizare a calității aerului. „Avem în toate stațiile de monitorizare din București metoda gravimetrică, care presupune că se face aspirație automat în filtre, și se cântărește ulterior nivelul de concentrație în laborator. Asta înseamnă că noi mergem la două săptămâni la fiecare stație și ridicăm aceste filtre. Fiind această metodă de analiză, datele gravimetrice de PM10 sunt disponibile pe site la aproximativ trei săptămâni de la recoltare”, explică Ciuiu.
”Nu avem ce face” este argumentul folosit de oficialul de la Protecția Mediului. „Mai există perioade în care se blochează magazia, și atunci această perioadă de două săptămâni este pierdută. Se blochează, este un prelevator automat, unde se pun filtrele, iar la ora 12 noaptea prelevatorul ia un alt filtru și îl pune la aspirat, și tot așa, după 24 de ore, se trece la un alt filtru. Dacă din diverse motive un filtru se blochează în sistem, nu avem ce face”, mai spune Ciuiu, care precizează că, în ciuda faptului că sunt zile „sărite”, datele sunt suficiente pentru o medie anuală.