19 feb. 2019 | 16:55

Zăpada neagră s-a văzut cel mai bine în iarna asta, în Rusia

ACTUALITATE
Zăpada neagră s-a văzut cel mai bine în iarna asta, în Rusia

Zăpada neagră e ceva ciudat chiar și pentru ruși. Pe de altă parte, temperaturile sub zero grade sunt destul de comune în luna februarie în Rusia, iar ninsoarea nu e cu nimic mai neobișnuită.

Trei orașe din zona minieră Kemerovo în sud-vestul Siberiei au fost acoperite de un strat gros, negru de zăpadă toxică. Explicația o reprezintă praful de la cărbune din aer.

Presa rusească descrie imaginile ca fiind post-apocaliptice.

Praful de la cărbune este prezent în aer în mod constant, a declarat Vladimir Silvyak, co-președintele unui grup de advocacy pentru mediu, pentru The Guardian. „Atunci când ninge, devine vizibil. Nu îi poți vedea în restul anului, dar el tot e acolo”, a adăugat acesta.

Bazinul Kuznetsk se întinde pe o suprafață de 70.000 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari zone miniere din lume, responsabilă pentru aproximativ 60% din producția totală de cărbune din Rusia.

Autoritățile locale au atribuit culoarea închisă a zăpezii uzinelor din regiune care procesează cărbunele. Directorul unei uzine din Prokopyvesk a declarat pentru Siberian Times că un scut care ar fi trebuit să prevină ca praful să se strecoare în afara uzinei a încetat să funcționeze. Acest lucru ar fi permis, deci, funinginii să pătrundă în aer și să se amestece cu zăpada.

Potrivit activiștilor, efectele pe care minele de suprafață, de tip open-pit, le au asupra orașelor sunt numeroase. Sănătatea locuitorilor este sever afectată; în zona respectivă, speranța de viață este cu patru ani mai mică decât media națională în Rusia.

Parte a problemei este și faptul că minele open pit sunt deseori situate mult prea aproape de populațiile din orașe și sate, mai ales pentru că praful conține numeroase substanțe perculoase, inclusiv metale grele precum arsenic și mercur. Unii activiști cred că autoritățile au ignorat problema și au permis companiilor să continue să extragă cărbunele fără a respecta reglementările în vigoare.

Procurorii ruși investighează acum dacă standardele de poluare au fost încălcate.

În decembrie 2018, autoritățile din Kemerovo au fost acuzate că au acoperit dovezile poluării provenite de la minele de cărbune cu vopsea. Înregistrări video oferite de publicații rusești au arătat că vopsea albă fusese aplicată pe stratul de zăpadă, pentru a-i masca adevărata culoare.