„Faci sau taci” – Filmul cu câte puțin din fiecare: amuzant, misogin, serios
„Faci sau taci” este genul de film care își propune să schimbe puțin aversiunea românilor față de filmele făcute de compatrioții lor. Și, într-un fel reușește. Doar că filmul nu se leapădă de acel umor misogin atotprezent în filmele de la noi – umor care, finalmente, le și sapă uneori mormântul.
Comedia de față este regizată de Iura Luncașu și are în distribuție atât actori recunoscuți, cum ar fi Augustin Viziru, Levent Sali, Diana Dumitrescu și Monica Bârlădeanu, cât și oameni desprinși din alte domenii – cum ar fi cântărețul Horia sau comedianții Maria Popovici și Cosmin „Micutzu” Nedelcu.
Povestea pare promițătoare – autoritățile române pun la cale un plan isteț, dar foarte periculos, de a demasca șeful unui lanț de traficanți de carne vie, ajutate de autoritățile spaniole. Când niște funcționari români sunt vizitați de oficialii din Spania care vor să rezolve problema tinerelor românce trimise acolo pentru prostituție, lucrurile devin puțin amuzante. De ce? Pentru că spaniola românilor din serial se rezumă doar la câteva cuvinte: hola, mamacita, Shakira și Pique.
Doar că de aici lucrurile devin mai serioase. Începe misiunea, pe parcursul căreia întâlnim un alai impresionant de personaje: șase tinere de la forțele speciale, doi funcționari căsătoriți puși pe fapte mari cu tinerele respective, miniștri, comisari, un criminal necunoscut și un șofer de dubă mereu confuz. Planul este ca cele șase tinere de la forțele speciale să intre sub acoperire într-o casă de tranzit unde sunt ținute ostatice fete capturate ce urmează să fie forțate să se prostitueze.
„Faci sau taci” ar fi bun dacă ai scoate din el glumele proaste și învechite
Ceea ce putea să fie un fir narativ interesant este însă distrus de umorul misogin desprins exact din anul 2004. Trebuia să râd când cei doi funcționari căsătoriți făceau tot ce le stă în putință pentru a se culca cu oricare dintre cele șase femei de la forțele speciale, încurajându-se unul pe altul că „ce se întâmplă în pădure rămâne în pădure”? Trebuia să râd de faptul că doi bărbați în toată firea nu își pot ține poftele în frâu pentru maxim trei zile? Trebuia să râd când femeile de la forțele speciale păreau bipolare, într-o clipă refuzând vehement avansurile libidinoase, iar în următoarea cedând și comportându-se precum niște obiecte sexuale fără creier? Dar când aceste femei frumoase și cu siluete de vis erau criticate că ar fi ușor plinuțe?
Mi-am dat ochii peste cap de mult prea multe ori din cauza acestor încercări nereușite de comedie și mi-am dat seama că, până când producătorii români de film nu vor crește puțin ștacheta glumelor, filmele românești vor rămâne sub aceeași lupă a scepticismului și a tendinței de a fi evitate.
Dincolo de asta, acțiunea a curs firesc, fără să se lungească inutil, astfel încât filmul m-a ținut în priză de la început până la sfârșit. Cadrele cu peisaje, filmate cu drona, au fost frumoase (chiar dacă aveau un aspect ușor grainy, care contrasta cu cel catifelat al restul cadrelor). Actorii au făcut o treabă bună în cea mai mare parte – chiar și cei care nu au mai avut experiențe cu lumea filmului până acum. Cu toate astea, au existat vreo două momente în care replicile au părut atât de forțate și exersate, încât automat am ieșit din atmosfera filmului.
Despre procesul de filmare, Luncașu a ținut să precizeze că „filmările au fost spectaculoase”. A mai adăugat: „Mă aşteptam să fie ceva aparte faţă de tot ce am făcut până acum, pentru că de această dată am avut mult mai mult timp de pregătiri. Faci sau Taci a fost de departe cel mai complicat proiect pentru mine. Ştiam că îmi doresc altceva, că vreau să ridicăm nivelul şi vreau un alt tip de decupaj. Eu îmi propun ca de la un proiect la altul să îmbunătăţesc vizibil calitatea produsului”.
Dacă ești curios și tu de acest film, îl poți vedea în cinematografe începând cu 15 martie.