Totul despre plata cu telefonul, de la Apple Pay până la servicii ca ING Pay
Plata cu telefonul devine din ce în ce mai populare în România. Numărul utilizatorilor va crește și mai mult odată cu introducerea Apple Pay, Fitbit Pay sau Garmin Pay.
Un portofel digital sau electronic este o platformă digitală (Apple Pay, Google Pay etc.) care poate fi utilizat pentru plăți, încasări și transferuri online.
ING Bank a intrat pe piața de soluții mobile de plată în 23 iulie 2018, a treia încercare a companiei. Serviciul s-a dovedit a fi unul destul de popular în jurul clienților băncii. Până în prezent, peste 73.000 de clienți și-au activat serviciul de plată cu telefonul și au făcut 2,9 milioane de tranzacții.
Robert Anghel, Head of Mobile Payments ING Bank, spune chiar că 1% din plățile cu cardul din România se fac prin ING Pay. „Clienții care au activat serviciul au făcut în jur de 100 de plăți pe lună, adică trei plăți pe zi. Asta nu înseamnă că e un serviciu exotic, ci că este unul chiar utilizat de oameni”, a explicat reprezentantul ING.
Majoritatea dintre aceștia sunt bărbați (77%), iar cel mai în vârstă client care a folosit telefonul pentru a plăti ceva este un bărbat de 87 de ani.
Ce mai trebuie să știi despre plata cu telefonul prin ING Pay este că merge la 80% din POS-urile din România (80% din POS-uri sunt contactless) și la 90% din mediul urban. În România, rata de adopție a plăților contactless este una dintre cele mai mari din Europa unde media la POS-uri contactless este de 40%. În SUA este de 10%. „Acesta reprezintă un beneficiu pe care-l avem datorită faptului că am am fost «late adopters» a plății cu cardul”, a adăugat Robert Anghel.
De asemenea, trebuie să știi că poți face doar zece plăți de tip contactless (fie că e cu cardul, fie cu telefonul) într-o zi. Acesta este o măsură de siguranță implementată de acum zece ani când au fost introduse cardurile contactless în piață. Astfel, să nu-ți pierzi cardul și cineva să nu-ți cheltuiască toții banii din cont. La a unsprezecea plată ți se va cere PIN-ul cardului.
Cât de pregătită e România pentru plata cu telefonul?
Pentru telefon, cele 10 plăți sunt o limită dacă telefonul nu are acces la internet. Pentru a plăti cu telefonul nu ai nevoie de internet (în schimb, POS-ul trebuie să fie mereu conectat la net), însă fără internet poți face cel mult zece tranzacții.
Asta deoarece, pentru ca o plată să fie realizată, portofelul digital din telefon trebuie să aibă o cheie de criptare care este dată de banca emitentă a cardului. Astfel, fiecare telefon are un stoc de zece chei și când acestea sunt epuizate sunt reînoite automat via online. Dacă nu ai net, nu primeșt cheia de criptare și nu poți face plata.
Fie că e telefon sau un card de plastic, principiul plății este același. Reprezentantul ING spune că plata cu bani electronici (fie ca e card sau telefon) este benefică societății și că în țările cu volume mari de cash există o corelație cu rata criminalității. „29% din banii circulați în România sunt electronici. Stăm destul de bine. În Polonia, procentul este de 40%, iar în Spania 43%”.
Dacă îți este frică că o să te fure cineva dacă o să plătești cu cardul află că s-au înregistrat sub 0,001% fraude cu cardul în România, potrivit datelor Visa.
Cum funcționează o plată cu telefonul?
Pentru ca tu să faci o plată cu telefonul trebuie să te asiguri că smartphone-ul tău are tehnologia Near Field Communication (NFC) și că este activată când faci plata. De asemenea, telefonul tău Android trebuie să ruleze o versiune de Android de cel puțin 4.2 sau mai nouă.
După ce ai introdus datele cardului într-un digital wallet precum Google Pay sau Apple Pay poți efectua plăți. Pe telefon nu ai cardul salvat ci un token care corespunde acelui card. Când faci o tranzacție, datele sunt transmise către banca emitentă a POS-ului, banca ia datele cardului și verifică Issuer ID (Google pay, apple pay etc), apoi datele ajung la Visa/Mastercard care traduce tokenul și pasează cheile de criptare ce sunt necesare pentru a efectua plata cu telefonul..
Soluții de plată cu telefonul există în România, să vedem și cum va fi adopția.
ING este o bancă care oferă posibilitatea de a face plăți cu telefonul. La fel și Banca Transilvania cu BT Pay. Apple Pay va fi disponibil cândva în a doua jumătatea a acestui an, iar Fitbit Pay și Garmin Pay vor fi implementate tot în acest an.
Edenred România, companie emitentă de carduri și tichete de beneficii pentru salariați, va lansa serviciul Apple Pay pentru tichetele de masă digitale pe care le emite în România. Astfel, utilizatorii cardurilor de masă Edenred vor putea face plăți mobile cu Apple Pay.
Google Pay ar fi trebuit să fie disponibil în acest an în România, dar compania ți-a schimbat strategia și a decis să se concentreze pe implementarea serviciului în Asia. „Implementarea Google Pay depinde doar de Google. Noi suntem gata. Oricând vor ei pot să vină”, spune Robert Anghel.
Românii folosesc mai mult telefoane Android, iar proporția este undeva la 70% Android, 30% iOS. Chiar și așa, reprezentantul ING se așteaptă ca foarte mulți clienți să-și instaleze și să folosească Apple Pay. „În Polonia, Apple Pay a avut mai mulți utilizatori decât ING Pay și Google Pay la un loc. A fost o adopție foarte rapidă. Același lucru îl văd și în România, o adopție rapidă apoi o creștere lentă, dar sigură”.
Care sunt diferențele dintre wallet-urile băncilor și cele ale terților ca Google sau Apple
În ambele tipuri de wallet-uri poți înscrie carduri (la ING doar carduri ING deocamdată), cu wallet-uri ca Google Pay poți face plăți online ecommerce și poți face achiziții e tip InApp (adică în interiorul aplicațiilor și jocurilor din Google Play și App Store). Ambele tipuri de portofele digitale ar oferi carduri de loialitate și discount-uri. Ce poate oferi o bancă în plus pe un astfel de portofel este posibilitatea de a lua împrumuturi.
„Trebuie să aducem toate serviciile într-un singur loc astfel încât să le oferim clienților o experiență de plată integrată”, a mai spus Robert Anghel care explică că în viitor am putea vedea în ING Pay funcții precum: posibilitatea de a vedea soldul contului când faci plata (dacă nu ai îndeajuns de mulți bani să poți să transferi bani de pe un cont pe altul mai repede), să poți să împarți factura, posibilitatea de a eșalona rate și așa mai departe. Servicii pe care doar o bancă le-ar putea aduce.