Cum să nu fii păcălit de un broker fals să investeștii mii de euro
O metodă prin care să ai câștigi bani este prin investiții la bursă. Însă trebuie să ai grijă la brokerii falși care-ți promit câștiguri mari și imediate.
Câteva sute de români au decis să-și investească banii prin intermediul unor brokeri care investeau direct pe Wall Street. Totul a fost o păcăleală și unii au pierdut chiar și mii de euro.
Alternativa Finance, a cărei pagină de Facebook este încă activă, se prezinta online ca fiind o companie care face tranzacţii sigure pe Wall Street și le promitea clienților câștiguri mari și că-și puteau retrage banii oricând.
Compania avea și un site, dar care acum este închis, iar sediul figura ca fiind în Piața Victoriei, însă toate tranzacțiile și interacțiunile dintre reprezentanții companiei și clienți erau făcut doar prin telefon și online. Au păcălit câțiva oameni să investească ( de obicei, persoane de peste 30 de ani cu venituri consistente), apoi brokerii le-au arătat câștigurile pe care le-au înregistrat.
Mai departe, le-au zis să-și aducă și prietenii și rudele în afacere și așa peste 200 de români s-au lasat păcăliți, iar infractorii au obținut 300.000 de euro. La treaba asta cred că s-au inspirat din filmul „The Wolf on Wall Street” cu Lenoardo DiCaprio.
Cum să nu fii păcălit de brokeri falși
Din fericire, poliția au reținut cinci suspecți care s-ar fi aflat în spatele afacerii. Însă nu există nicio mențiune cu referire la recuperarea banilor.
Ca să nu fii păcălit nu înseamnă să renunți să investești la bursă, ci trebuie să fii atent și să studiezi înainte să transferi orice sumă de bani. În primul rând, nicio firmă de brokeraj nu o să-ți garanteze câștiguri mari. Există multe tipuri de fonduri, unele cu risc ridicat, altele nu. Cele cu risc mare îți pot aduce și câștiguri mai mari, dar și pierderi, iar cele conservatoare merg pe deviza „încet, dar sigur”. Deci, trebuie să-ți stabilești apetitul pentru risc.
În al doilea rând, apelează la o firmă cunoscută, iar dacă totuși alegi să mergi pe mâna unei firme mai mici caută să vezi dacă este autorizată. Poți să verifici compania pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiar (ASF) sau pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Brokerul de bursă şi compania la care lucrează trebuie să fie autorizaţi de ASF.
Nu în ultimul rând, nu trebuie să cedezi presiunilor brokerului care-ți spune să investești acum 10.000 de euro pentru că altfel pierzi trenul. Investițiile la bursă sunt pe termen lung și nu genul de speculație ca la bitcoin.