Oamenii de știință au descoperit cea mai veche pădure de pe Pământ
În căutarea unei mai bune înțelegeri a planetei pe care locuim, oamenii de știință au descoperit acum cea mai veche pădure de pe Pământ.
Rămășițele cele mai vechi păduri din lume au fost identificare într-o carieră din New York, în Statele Unite ale Americii. O persoană de la Muzeul de Stat din New York a fost prima care a remarcat structuri mari, asemănătoare cu rădăcinile.
Fosilele au o vechime de 386 de milioane de ani. Cercetătorii au descoperit trei tipuri de copaci în această pădure. Aceștia sunt similari cu coniferele moderne și au fost primii copaci cunoscuți care să fi evoluat frunze verzi plate. Una dintre specii, din familia Archaeopteris, este caracterizată prin rădăcini lungi, care se întind până la 11 metri.
Cea mai recentă descoperire de fosile se afla la doar 40 de kilometri distanță. Până acum, aceasta a fost considerată cea mai veche pădure de pe Pământ. Acum, noua descoperire a bătut recordul cu cel puțin două milioane de ani.
New York este bine aprovizionat cu fosile vechi de arbori, deoarece statul se află pe un lanț muntos antic. Acesta a îngropat copacii cu sedimente, prin eroziune naturală cauzată precipitații și glaciație.
Cea mai veche pădure de pe Pământ: la ce va ajuta această descoperire
Acești copaci au jucat un rol important în dezvoltarea vieții pe Pământ. În esență, au contribuit la controlarea nivelului de dioxid de carbon de pe planetă.
„Toți acești copaci care au apărut au avut un efect de a îndepărtare a dioxidului de carbon din atmosferă”, spune Christopher Berry, co-autor al studiului publicat despre pădure. „Până la sfârșitul perioadei Devoniane (acum 360 de milioane de ani), cantitatea de dioxid de carbon scade la valoarea pe care o știm și astăzi”, mai adaugă acesta.
Această descoperire va contribui la o mai bună înțelegere a planetei pe care locuim. În primul rând, ne va ajuta să aflăm mai multe detalii despre felul în care climatul de pe Pământ s-a schimbat de-a lungul timpului.