29 nov. 2019 | 08:36

O româncă face valuri la nivel global în domeniul inteligenței artificiale: de ce au ales-o britanicii

ACTUALITATE
O româncă face valuri la nivel global în domeniul inteligenței artificiale: de ce au ales-o britanicii

O publicație importantă britanică a creat un clasament al celor mai influenți oameni din domeniul inteligenței artificiale care activează în Europa. Lista de 30 de nume include o româncă.

Poate nu te-ai fi așteptat ca românii să fie foarte talentați în materie de inteligență artificială, dar se pare că avem câțiva oameni foarte talentați în acest univers, chiar dacă activează într-o țară străină. Cel mai important nume pe care ar trebui să-l ții minte este Maria Luciana Axente, ea a fost inclusă pe lista celor 30 de ”guru al inteligenței artificiale din Europa.”

Lista pe care este inclus numele Lucianei a fost întocmită de publicația online Sifted, din Marea Britanie. Sifted este dedicată startup-urilor și tehnologiei. În spate, este susținută de Financial Times. Lista este menită să ofere o sursă de informare de încredere pentru pasionații de inteligență artificială, prin urmărirea pe Twitter a celor 30 de persoane influente.

În oceanul de informație online, este din ce în ce mai greu să găsești articole relevante sau actuale, mai ales pe domenii care progresează atât de rapid precum AI-ul. Publicația britanică și-a propus să-ți facă viața mai ușoară.

„Nu e întotdeauna ușor să găsești pe Twitter aceste persoane, așa că Sifted a selectat o listă practică a acestor guru ai inteligenței artificiale, pentru a-i urmări. Ei postează lucrări academice, oportunități de angajare, noutăți din AI și alte informații care pot fi greu de găsit printr-o simplă căutare pe Google”, scrie Sifted.

Singurul român din lista respectivă este Maria Luciana Axente. Dincolo de pasiunea ei pentru AI, ea este liderul echipei de inteligență artificială din cadrul companiei de consultanță PWC (Price Waterhouse Cooper) și activează în Londra. Printre altele, în cadrul PWC, este responsabilă de programul AI for Good, menit să ducă la utilizarea responsabilă și etică a inteligenței artificiale.

„Am crescut într-un mic sat din Transilvania, România, iar Star Trek și Star Wars au fost fereastra mea către viitor și o lume în care tehnologia contribuie la dezvoltarea omenirii”, spunea Maria Axente, pentru organizația britanică We Are Tech Women, care, la rândul său, a nominalizat-o recent pe o listă scurtă a liderilor-femei din domeniul tehnologiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele