O nouă soluție de modificare a ADN-ului ar putea duce la super-copii: cât de imorală este tehnologia
Modificările de ADN la nivelul embrionilor umani nu reprezintă o noutate în spectrul științific, dar chinezi au dus acest mecanism la un cu totul alt nivel.
Conform unui reportaj apărut în publicația South China Morning Post, cercetătorii chinezi au descoperit o soluție pentru a tripla eficiența unui instrument pentru modificarea genelor ADN în embrioni umani. Deși a fost dezvoltată în laborator, tehnologia va gata în curând pentru utilizarea clinică pe embrioni reali, care se dezvoltă în corpul mamelor. Dacă totul merge bine, chienzii sunt optimiști că vom avea copii modificați genetic, după preferințele fiecăruia, anul viitor sau, maxim, peste doi ani.
Deși este foarte încântată de concluziile efortului de cercetare pe care l-a finalizat de curând, Yang Hui este conștientă de imoralitatea unor astfel de practici la scară largă. Deși tehnologia ar putea fi folosită pentru ca un copil să se nască fără HIV dintr-o mamă infectată, cei mai mulți vor abuza de ea și vor facilita realizarea de super copii. ”Tehnologia este similară cu arme sau droguri. Utilizarea imorală, precum crearea de super-copii, ar trebui să fie interzisă pentru totdeauna.”, a ținut să menționeze cercetătoarea.
Tehnologia creată de chinezi este intitulată editarea bazelor (”base editing”). Implică modificarea nucleotidului ADN sau a literei. Dintr-un punct de vedere, este similară cu ceea ce face CRISPR, dar pentru că nu implică ruperea lanțurilor de ADN, dintre cele două tehnologii, editarea bazelor este semnificativ mai sigură pe termen lung.
Studiul echipei de chinezi a apărut deja în jurnalul Genome Biology și poate fi accesat integral aici. În faza de experiment, echipa condusă de Yang a injectat un editor de baze menit să remedieze o mutație într-un embrion uman, în momentul în care acesta era la nivelul de dezvoltare format din două celule. Experimentul a fost un succes în eliminarea a 80% dintre mutații. Când același experiment a fost realizat pe un embrion la nivel uni-celular, rata de succes a scăzut la 30%.
În viitorul foarte apropiat, Yang speră să ajungă la o rată de succes de 100%. În același timp însă, pune presiune pe autoritățle de la Beijing pentru reglementarea acestor tehnologii.