REVIEW Nokia 9 PureView – Un experiment fotografic parțial reușit
Cinci camere. Un telefon. Brandul Nokia. Bine, dar ce face cu adevărat Nokia 9 PureView? Și, mai precis, poate înlocui o cameră foto?
Nokia 9 PureView este cel mai așteptat telefon al HMD Global din ultimii ani. Este primul telefon de pe piață cu cinci camere pe spate. Eu am fost curios să văd ce poate face. Fotografiile sunt bune, sunt la nivelul celor realizate de telefoane mai scumpe, dar trebuie să faci și compromisuri pentru ele.
Cei de la HMD Global au mizat pe fotografie cu acest telefon și au lucrat la Nokia 9 în parteneriat cu Zeiss și cu Light, compania care a realizat o cameră foto cu 16 senzori. Astfel, HMD Global vine cu o propunere interesantă pentru segmentul high-end și pentru cei interesați de fotografie.
Capacitatea smartphone-urilor de a face fotografii a devenit primordială în decizia unui cumpărător de a achiziționa un produs sau un altul. Așa că este de înțeles de ce vrea HMD să te uimească cu fotografiile realizate de Nokia 9.
Nokia 9. Care e scopul celor cinci camere?
Nokia 9 are doi senzori color, iar trei sunt monocrom. Toți sunt de 12 megapixeli cu obiective standard de 28 mm și o diafragmă f/1.8. Da, aici nu avem zoom sau senzor ultrawide ca la alte companii. Totuși, pe spate mai sunt alte două elemente: un senzor time of flight pentru măsurarea adâncimii de câmp și un dual LED flash.
În cazul de față, telefonul folosește toți cei cinci senzori pentru a produce o imagine mare (fișierele RAW au între 30 și 40 de megapixeli) pe care un cip Lux Capacitor o analizează ca să-ți dea o fotografie de 12 megapixeli.
De ce ai vrea asta? Pentru că astfel obții o fotografie cu mai multe detalii în imagine și o imagine mai bine expusă datorită HDR. Cei cinci senzori ar furniza diferite latitudini de expunere, iar un cadru surprins cu acest telefon ar ajunge până la 12,4 trepte de expunere. Uriaș pentru un telefon.
De asemenea, sistemul de cinci camere vine cu o hartă de adâncime de câmp pentru un cadru de până la 1.200 de niveluri. Asta înseamnă că poți trage o fotografie apoi să refocalizezi pe ce element vrei tu din imagine.
Senzorii monocromi există pe un telefon deoarece aceștia pot surprinde de trei ori mai multe detalii decât senzorii color RGB clasici. Așadar, la interiorul telefonul se întâmplă multe lucruri atunci când apeși să faci o fotografie.
Cât de bune sunt fotografiile relizate cu Nokia 9
Gata cu lecția de fotografie. Cum face poze? Le face bine, dar greu. Fotografiile pe care le scoate telefonul sunt foarte bune. În majoritatea cazurilor am fost impresionat de cât de bine sunt expuse fotografiile și câte detalii capturează într-o imagine.
Chiar și în situații de luminozitate scăzută s-a descurcat destul de bine. Pe timp de noapte, Nokia 9 nu face fotografii la fel de bine ca Huawei Mate 20 sau P30 sau Google Pixel, dar este decent.
De asemenea, ai la dispoziție posibilitatea de a trage și RAW. Dacă ești pasionat de fotografie atunci știi de ce este important să fotografiezi astfel. În acest mod, imaginea nu este procesată și ai la dispoziție o mai mare flexibilitate în a edita o fotografie. Poți salva astfel o imagine care este „arsă” sau poți scoate mai multe detalii din zonele întunecate.
Ar trebui să fiu mai încântat de telefon, dar nu sunt pentru că procesarea unei fotografii este foarte lungă. Aproape pentru orice fotografie pe care o faci timpul de procesare este de zeci de secunde. Iar dacă faci mai multe fotografii una după alta, procesul crește și mai mult.
Din păcate am primit și destul de multe erori pe camera foto și, în general, întreaga aplicație de cameră foto este una lentă. Chiar dacă nu bifezi funcția de a realiza și fotografii RAW. Când tragi și RAW procesarea fotografiei crește și mai mult.
Pe partea din față regăsim o cameră de 20 de megapixeli însă selfie-urile lasă de dorit. Fundalul din spate este mai mereu ars, iar subiectul este subexpus. Pentru asemenea fotografii mai bine întorci telefonul invers și astfel ai o fotografie bine expusă și cu detalii.
Surprinzător, Nokia 9 se descurcă foarte bine și pe video și deși senzorii nu au stabilizare optică imaginea filmată este stabilă, bine expusă și am rămas impresionat de funcția timelapse.
Nokia 9, telefon cu specificații de top
Ca specificații, Nokia 9 are un ecran de 6 inci QuadHD+, un procesor Qualcomm Snapdragon 845, 6 GB de memorie RAM, 128 GB spațiu de stocare și protecție la apă și praf. Nokia 9 mai are și o baterie de 3.320 mAh și folosește Android Pie.
Ca telefon, Nokia 9 este unul ce se luptă în ringul băieților mari de la Samsung, Huawei sau Apple. Ecranul este foarte frumos și este plăcut să privești filme sau să te joci. Nu ai nicio crestătură, iar muchiile ecranului nu sunt foarte mari.
Da, procesorul este de anul trecut, dar nu o să ai probleme de funcționare cu nicio aplicație sau joc, iar cei 6 GB RAM sunt îndeajuns pentru orice.
Problema este legată de spațiul de stocare, este de doar 128 GB și nu ai posibilitateaa de extindere printr-un card microSD. Este o problemă pentru Nokia 9 deoarece dacă alegi să tragi RAW atunci trebuie să golești frecvent telefonul pentru că o astfel de fotografie are peste 40 de mega.
Bateria de 3.320 miliamperi este decentă și ar trebui să fie suficient de mare pentru o zi de utilizare. Încărcarea este rapidă, la 18 wați. Se poate încărca și wireless la 10 wați.
Nokia 9 are și un senzor de amprentă integrat în ecran, dar nu este unul foarte bun. Spre deosebire de alte astfel de senzori testați (Mate 20 Pro, P30 Pro, Samsung S10), cel de pe Nokia 9 nu este foarte rapid și trebuie să apeși mai tare pe ecran pentru a-l activa.
Telefonul este plăcut de ținut în mână și ușor de folosit, dar mi-ar fi plăcut ca marginea de aluminiu să fie integrată în sticlă deoarece acum se simte la atingere. La fel și rama inelului din jurul flash-ului.
Din dragoste pentru fotografie
Per total, Nokia 9 se simte ca un experiment care a reușit doar pe jumătate și poate ar fi trebuit să mai stea ceva timp în laborator.
Eu aș recomanda Nokia 9 celor care sunt pasionați de fotografie și vor un telefon care face poze bune, dar care nu vor să dea o mie de euro pe un Samsung S10, Huawei P30 Pro sau iPhone Xs Max. Însă să fie răbdători cu aplicația foto.
Cu siguranță, HMD Global va continua colaborarea cu Light și vom vedea și alte telefoane cu cinci sau mai multe camere. Totuși, pentru ca aceste telefoane să aibă succes trebuie neapărat redus timpul de procesare al unei fotografii, trebuie crescută agilitatea aplicației foto și trebuie să scape de erori.