Motorola One Vision – telefonul „de buget” cu cameră de 48 megapixeli
Motorola are în ofertă mai multe telefoane cu un raport calitate-preț foarte bun, dar acum aglomerează segmentul cu un nou telefon mid-range, Motorola One Vision.
Apar din ce în ce mai multe telefoane cu camere foto de 48 de megapixeli, însă, în mod normal, astfel de produse sunt destinate unui segment de preț mai mare. Cei de la Motorola vor să aducă câteva elemente de performanță fotografică, precum senzorul de 48 MP și modul de fotografiere de noapte, pe un telefon care să nu te sărăcească.
Motorola One Vision, un ciudat în lumea telefoanelor
Atunci când vezi pentru prima dată Motorola One Vision ceva o să ți se pară nelalocul lui. Asta pentru că este mai îngust decât un telefon obișnuit și are un raport de aspect de 21:9. Ecranul de tip IPS LCD este unul cu o diagonală de 6,3 inci (1080 x 2520 pixeli), fără decupaj, doar cu o gaură în ecran, la fel ca Samsung Galaxy S10, doar că aici camera este în stânga sus (cum te uiți la telefon), nu dreapta sus ca la S10.
Marginile negre ale ecranului sunt destul de groase, la fel și cele din jurul camerei frontale. Gaura în ecran este acolo și se observă ușor, indiferent din ce unghi de uiți la smartphone. Pe mine nu mă deranjează și prefer acest design în dauna celui cu ecran crestat. Dacă nu îți place atunci poți să alegi wallpaper-uri care mai ascund camera frontală. Pe spate se află modulul de cameră foto, ieșit în relief, senzorul de amprentă cu logo-ul Motorola și un alt logo, Android One, în partea de jos.
Huawei a introdus moda cu culorile în degradé și de atunci mai mulți producători au copiat această practică, inclusiv Motorola pentru acest model. Motorola One Vision pe care l-am avut pentru recenzie este un model bronz/maroniu ce mi s-a părut foarte interesant pentru că nu prea am văzut acestă culoare pe alte telefoane. Nu în ultimul rând, telefonul este din plastic și este protejat cu sticlă Gorilla Glass 3.
Fiind mai îngust decât alte smartphone-uri, Motorola One Vision este mai ușor de manevrat, însă tot nu aș putea spune că este ușor de folosit cu o singură mână pentru că nu poți ajunge lesne cu degetul în partea de sus a ecranului.
Ce poate face senzorul de 48 de megapixeli
Pe lângă acest design aparte, Motorola se poate lăuda că aduce o cameră de 48 megapixeli acestui segment de preț. Motorola One Vision are pe spate un sistem format din două camere: un senzor de 48 MP (f/1.7) și unul de 5 MP ce este folosit pentru detectarea profunzimii de câmp din imagine. Un astfel de senzor îl regăsești, de obicei, pe telefoane mai scumpe care pot procesa asemenea fotografii.
Telefonul Motorola One Vision nu poate realiza fotografii de 48 MP. În schimb folosește tehnologia Quad Pixel pentru a combina patru pixeli într-un pixel mare de 1,6 microni și astfel scoate fotografii de 12 MP. Asta este util mai ales în situațiile de luminozitate scăzută și prin acestă tehnologie senzorul poate combina pixelii pentru a scoate o imagine mai luminoasă, cu mai puțin zgomot în imagine și mai clară.
Senzorul camerei principale de 48 de megapixeli este dotat și cu stabilizare optică, astfel ratezi mai rar fotografiile, iar clipurile filmate în mișcare sunt mai line. Nu ai parte de stabilizare de nivel de flagship, dar și asta este binevenită.
În general, fotografiile realizate cu Motorola One Vision sunt bine expuse, culorile sunt bine redate, autofocusul este bun și destul de rapid (mai lent pe video) și au destul de multe detalii. Interesant este că poți fotografia și într-un mod 21:9, iar astfel să obți imagini mai înguste și cu un aer mai „cinematic”.
Motorola a primit ajutor de la Google și a adus o funcție numită Night Vision, ce îți permite să faci fotografii mai bune noaptea. Diferențele dintre fotografiile realizate noaptea cu modul foto și cele realizate cu modul night vision sunt foarte mari și dacă vrei să scoți fotografii de noapte utilizabile atunci ar trebui să alegi night vision. Mă bucur că și consumatorii care nu sunt dispuși să dea 1000 de euro pe un telefon au parte de acest mod de fotografiere.
Fotografiile portret ies decent, dar nu recomand depășirea pragului de blur de 4 deoarece apoi pozele arată complet false. Segmentarea subiectului de fundal este realizată destul de bine, dar software-ul tinde să mai depășească liniile, exact ca un copil atunci când îl pui să coloreze într-un spațiu definit. Camera de 5 MP ajută în acestă privință, dar nu exatraordinar de mult.
Pentru selfie-uri ai o cameră foto de 25 MP (f/2.0) care îți asigură fotografii detaliate pe timpul zilei, iar atunci când luminozitatea scade poți alege modul Quad Pixel de combinare a pixelilor pentru o fotografie mai clară. Selfie-urile mi s-au părut surprinzător de detaliate și de multe ori mi-a plăcut ceea ce a ieșit. Totuși, nu aș recomanda modul portret cu camera frontală pentru că software-ul nu aplică blurul uniform.
Și pe Motorola One Vision este implementat un sistem de detectare a scenelor, la fel ca și pe alte telefoane, doar că aici AI-ul preia controlul și schimbă automat scena (cum e cazul la Huawei care atunci când detectează o față trece automat pe modul portret), ci ți se sugerează o schimbare. O idee bună pentru că nu vrei tot timpul să schimbi un mod foto sau poate că nu vrei ca AI-ul să-ți facă cerul mai albastru.
Specificații modeste, performanță satisfăcătoare
Toate telefoanele Motorola din prezent au procesoare de la Qualcomm. Nu și acest model. Motorola One Vision vine echipat cu un procesor de la Samsung, anume Exynos 9609 octa-core 2,2 GHz. Procesorul grafic este Mali G72 MP3 și este ajutat în jocuri de 4 GB RAM. Spațiul de stocare este de 128 GB (poate fi extins printr-un card microSD până la 512 GB).
Nu este cel mai performant telefon de pe piață, dar își face treaba cu brio, mai ales că nu este aplicat niciun skin de interfață peste. Multitasking-ul funcționează bine, la fel și jocuri precum Raid, Asphalt sau Stack Ball. În AnTuTu am obținut un scor de 151.694 de puncte, iar în 3D Mark Sling Shot Extreme 1345 de puncte pentru OpenGL și 1365 de puncte pentru Vulkan.
Bateria de 3500 mAh ține o zi întreagă cu o singură încărcare, iar încărcarea este fast charging (15 wați) și ar trebui să-ți dea până la 7 ore de energie în 15 minute.
Senzorul de pe spate este foarte precis și rapid și, deși telefonul are un singur difuzor în partea de jos, sunetul emanat este unul destul de puternic și de calitate. Poți să asculți melodii la volum maxim fără să te doară urechile.
Motorola One Vision este un telefon care face bine ceea ce face și nu prea găsești alte telefoane la acest preț cu aceste funcții. Da, producătorii chinezi ca Xiaomi, Vivo sau Oppo au telefoane cu camere foto de 48 MP, însă prețul cerut este puțin mai mare decât cel al Motorola. În plus, în România acest telefon ți-ar fi mai la îndemână să-l cumperi pentru că o să-l găsești la operatori sau în magazine.
Telefonul este disponibil în două culori numite „sapphire gradient” și „bronze gradient” din 16 mai, la prețul de 1600 de lei.