15 feb. 2019 | 08:17

Modificările genetice ar putea fi cea mai mare problemă a omenirii

ACTUALITATE
Modificările genetice ar putea fi cea mai mare problemă a omenirii

CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, este convins că pericolul cel mai mare care amenință omenirea este inteligența artificială. Cu toate astea, co-fondatorul Napster și unul din primii investitori Facebook Sean Parker este de părere că de altceva ar trebui să ne temem – mai exact, de tehnologiile biologice și de editarea genetică.

Parker crede că acestea din urmă ar putea prezenta un pericol pentru ordinea socială și cea economică. „Mult prea mulți oameni îl ascultă pe prietenul nostru, Elon Musk, [care are] viziunea sa distopică de benzi-desenate a inteligenței artificiale care preia controlul asupra Pământului și înrobește umanitatea”, a zis el, potrivit The National. „Nu cred că de asta ar trebui să ne îngrijorăm. Dezbaterea despre editarea genetică este singură dezbatere pe care nu o avem”.

Comentariile lui Parker au fost făcute în cadrul unui summit din Abu Dhabi, unde co-fondatorul Napster a subliniat că tehnologia biologică și editarea genetică ar putea revoluționa medicina. „Există o cantitate mare de capital acolo, în căutare de oportunități”, a spus el cu privire la tehnologiile biologice. „Aceasta este cea mai mare poveste nespusă”.

Experții au discutat vreme de decenii întregi și de pericolul, și de posibilele beneficii ale editării genomului uman. Pentru multe țări, editarea genetică rămâne o zonă gri, fiind umbrită de multe întrebări etice. În SUA, Food and Drug Administration a interzis orice experimente care implică editarea de embrioni umani Din decembrie 2018 însă, povestea chinezului care a modificat genetic niște bebeluși a făcut înconjurul lumii și a scandalizat atât comunitatea științifică, cât și amatorii.

„Aceasta este o revoluție care va atinge toate părțile medicinei”, a spus Parker cu privire la experimentele cu modificări genetice. „Competiția și mai multe medicamente care vor ajunge pe piață vor însemna prețuri mai mici. Bolile vor fi adresate de o nouă generație de companii de bio-tehnologii”.