04 apr. 2019 | 17:33

Melanina „electrică” ar putea ajuta la integrarea tehnologiei direct în corp

ACTUALITATE
Melanina „electrică” ar putea ajuta la integrarea tehnologiei direct în corp

Dacă tot purtăm după noi atâtea dispozitive, de la telefon la smart watch, cum ar fi ca unele să ne fie direct implantate? Melanina din corp ar putea ajuta.

Melanina este parte importantă a corpului omenesc. Este pigmentul natural care dă culoare ochilor, părului și pielii și protejează pielea de radiații dăunătoare de la soare. Dar melanina mai are și o funcție în plus, pe departe cea mai interesantă. Un tip al acestei substanțe, eumelanina, este conductoare de electricitate, ceea ce înseamnă că reprezintă materialul perfect pentru biotehnologie.

Biotehnologia reprezintă procesul prin care microorganismele sau produsele derivate de la acestea pot fi folosite în tehnică.

Totuși, acest tip de melanină nu prezintă destulă conductibilitate electrică pe cât ar fi nevoie. Pe scurt, electricitatea nu poate călători suficient de bine.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să găsească soluții pentru asta. Au încercat amestecarea melaninei cu anumite substanțe sau transformarea acesteia în diferite chimicale. Nicio tentativă nu a avut succes. Asta până când o echipă de cercetători italieni a avut o idee mai bună: modificarea melaninei în sine.

Astfel, au folosit un proces, care de obicei este aplicat în cazul metalului sau sticlei, prin care un material este încălzit pentru a deveni mai puternic. Acest proces face ca moleculele de melanină să se organizeze într-o structură mai eficientă.

La ce ajută descoperirea care privește melanina

Experimentul a avut succes, melanina rezultată a avut un grad evident mai mare de conductibilitate electrică. De un miliard de ori mai ridicat.

Dar ce înseamnă asta pentru oameni? Conductibilitatea ridicată face melanina un material care chiar poate fi folosit în cadrul biotehnologiei. Astfel, am putea curând să implantăm senzori sau alte dispozitive direct în corpul uman.

Melanina creată ar putea fi folosită pentru a crea o gamă variată de dispozitive, cum ar fi device-uri care ar ajuta la tratarea bolii Parkinson prin stimularea cerebrală profundă. De asemenea, ar putea fi folosită pentru un mai bun control al membrelor artificiale sau pentru studiul celulelor și țesuturilor din corp.