23 feb. 2019 | 09:15

Materialul care se răcește și încălzește în funcție de temperatura ta

ACTUALITATE
Materialul care se răcește și încălzește în funcție de temperatura ta

Când ți-e frig, îți pui un pulover pe tine, când ți-e cald, dai puloverul jos – cam așa funcționează lucrurile pentru toată lumea când vine vorba de schimbările de temperatură. Dar cum ar fi să ai un pulover care se ocupă el de reglarea temperaturii?

Pe piață există nenumărate modele de geci, pantaloni și mănuși care promit că îți vor ține de cald pe cel mai năprasnic frig. Totuși, până acum nu a existat vreo haină care să aibă capacitatea de-și schimba proprietățile de izolare în funcție de mediul înconjurător. Cercetătorii de la University of Maryland au schimbat însă acest lucru prin crearea unui material nou. În studiul publicat în jurnalul Science, ei au descris că materialul permite ca mai multă căldură să treacă prin el în condiții calde și umede și mai puțină în condiții mai răcoroase și mai uscate.

Secretul comportamentului din spatele acestui material stă în firele din care este făcut. Acesta este făcut din două materiale sintetice diferite, învelite cu nanotuburi de carbon. Unul din materiale absoarbe apa, pe când celălalt o respinge – astfel materialul se remodelează atunci când ia contact cu apa. În acest mod, porii materialului sunt deschiși, iar învelișul din nanotuburi de carbon este mai strâns. Distanța dintre nanotuburi funcționează asemenea unei antene vechi de televizor – ea schimbă modul prin care materialul interacționează cu radiațiile, mai exact cu căldura emanată de corpul uman.

„Corpul uman este un radiator perfect”, a explicat profesorul de fizică Min Ouyang, de la University of Maryland. „Degajă căldură rapid. Pentru întreaga istorie, singurul mod de a regla radiatorul a fost de a scoate haine sau de a pune haine. Dar acest material este un adevărat regulator bidirecțional”.

Mai sunt câteva lucruri de pus la punct înainte ca materialul să fie comercializat însă. Chiar și așa, cercetătorii cred că nu va fi dificil, pentru că materialele din care sunt făcute fibrele de bază sunt disponibile cu ușurință, iar nanotuburile din carbon pot fi aplicate în timpul procesului standard de vopsire a fibrelor.

Așteptarea merită totuși. Procesul prin care materialul își schimbă temperatura ar putea fi atât de rapid încât persoana care îl poartă nici să nu apuce să i se pară că e prea cald sau prea frig.