Licitația prin care statul obține 110 mil. euro de la Digi, Orange și ceilalți operatori

Licitația prin care statul obține 110 mil. euro de la Digi, Orange și ceilalți operatori

Licitația 5G e departe, dar până atunci statul mai are de scos la vânzare altceva. Toți operatorii sunt vizați, de la Orange până la Digi.

În 2020, licitația 5G va fi cap de afiș pentru Orange, Vodafone, Telekom și grupul Digi | RCS-RDS. Până când va fi stabilită oficial, acum fiind programată doar pentru prima jumătate a anului, mai intră în discuția o licitație. E vorba de prelungirea valabilității celor patru licențe existente în banda de 2.100 MHz până la data de 31 decembrie 2031.

Autoritatea locală care reglementează comunicațiile (ANCOM) a explicat ce vrea să obțină prin licitația asta.

ANCOM a propus și taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare, proporțional cu durata prelungirii. Astfel, Orange și Vodafone ar plăti echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licențele. Digi și Telekom ar plăti echivalentul în lei a 25 de milioane de euro.

În prezent, licențele pentru banda 2.100 MHz sunt folosite de Orange, Vodafone, Telekom și Digi în urma a două proceduri de selecție comparativă desfășurate în anii 2004 și 2006. La acel moment, prețul per licența a fost stabilit la 35 milioane de dolari pentru o perioadă de 15 ani, notează Profit.ro.

De ce vor Orange, Vodafone, Telekom și Digi aceste licențe

În prezent, cei patru operatori folosesc frecvența astfel: Orange, Vodafone și Telekom pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar Digi pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Orange și Vodafone au licență de folosire până în martie 2020. Telekom și Digi au până în ianuarie 2022.

Astfel, în urma acestor licitații, suma totală obținută ar fi de 110 milioane euro.

Cât despre 5G, cifrele sunt și mai mari acolo. În urma acelei licitații, la buget ar ajunge circa 600 milioane de euro. Cât despre data licitație, deși nu avem una, Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Citește și:
Sursa: Profit.ro