14 mai 2019 | 17:55

Duce loot box-ul jocurile video la limita jocurilor de noroc?

Gaming
Duce loot box-ul jocurile video la limita jocurilor de noroc?

Analiză realizată de Iulia Dragomir – Managing Associate și Andrada Popescu – Associate la bpv Grigorescu Ștefănică.

Mai multe state și-au exprimat, recent, opinia privind utilizarea loot box-urilor și a obiectelor achiziționate de jucători în interiorul jocurilor video prin intermediul micro-tranzacțiilor, în încercarea de a determina în ce măsură acestea constituie, de fapt, o formă de joc de noroc.

Dacă loot box-urile ar fi clasificate ca jocuri de noroc, atunci dezvoltatorii ar trebui fie să dețină o licență corespunzătoare obținută în conformitate cu reglementările naționale, fie să elimine aceste elemente din jocurile video.

Ce este un loot box?

Loot box-ul reprezintă o cutie care poate fi „deschisă” de către jucători pentru a primi o selecție aleatorie de elemente virtuale ce pot fi folosite în interiorul jocului. Aceste elemente variază de la opțiuni simple de personalizare a caracterului (cum ar fi skin-urile), la beneficii care au un impact major asupra jocului (cum ar fi armele sau îmbunătățirile temporare sau permanente ale abilităților respectivului personaj, personaje noi, vieți suplimentare sau chiar bani virtuali).

Utilizarea unor astfel de cutii nu este nouă, rolul acestora fiind de a îmbunătăți experiența jocului și de a oferi diverse alternative la jocul standard. În principiu, practica dezvoltatorilor este de a viza jucătorii care nu au timp să progreseze în joc, în mod natural. Acești jucători ajung, astfel, să achiziționeze aceste loot box-uri în speranța că vor conține elementul care îi va ajuta să progreseze mai rapid în joc. De regulă, jucătorii au posibilitatea de a obține loot box-urile ca o răsplată pentru atingerea anumitor obiective în cursul jocului sau de a le cumpăra, fie prin plata unei sume de bani, fie cu o monedă virtuală achiziționată în interiorul jocului.

Care este legătura între loot box și jocurile de noroc: nu știi niciodată pentru ce plătești, totul este șansă

Indiferent de modalitatea de obținere a loot box-ului, jucătorii nu cunosc elementul pe care îl va conține cutia respectivă, totul ține de șansă. De regulă însă, posibilitatea de a obține un element rar este minimă, jucătorii fiind nevoiți să deschidă cât mai multe loot box-uri pentru a găsi obiectul/elementul dorit.

Spre exemplu, un jucător poate obține, prin simpla atingere a obiectivelor din joc, un loot box care să îi deblocheze o abilitate importantă care îl ajută să avanseze în joc, în timp ce un alt jucător poate să plătească pentru un loot box care să conțină doar o cosmetizare a personajului său, în acest fel fiind determinat să plătească pentru o nouă cutie.

Controverse și abordări în gaming-ul global

Începând cu anul 2017, foarte multe state, printre care Belgia, Olanda, Suedia, Germania, Franța, Australia și Statele Unite ale Americii, au inițiat investigații pentru a determina dacă loot box-ul reprezintă, de fapt, un joc de noroc.

Astfel de investigații au început în contextul lansării, de către marile companii din domeniu, a unor jocuri importante care conțineau loot box-uri și care aveau o adresabilitate foarte largă, fiind adesea jucate și de către minori.

În cursul anului 2018, comisia de jocuri video din Belgia a concluzionat că o combinație dintre plata unei sume de bani și caracterul aleatoriu al loot box-urilor impune încadrarea celor mai multe dintre loot box-uri în categoria jocurilor de noroc și, în consecință, acestea ar trebui eliminate din jocurile video. Pe de altă parte, comisia de jocuri video din Olanda a considerat că o astfel de încadrare ar trebui să fie făcută numai în măsura în care bunurile sunt transferabile în afara jocului, atribuindu-se astfel o valoare de piață, în lumea reală.

La polul opus se află Marea Britanie care, în ciuda petițiilor formulate în decursul timpului, a decis că loot box-urile nu reprezintă jocuri de noroc. Astfel, Marea Britanie consideră că dezvoltatorii nu ar trebui să obțină licențe pentru a le putea utiliza în interiorul jocurilor video. În aceeași notă cu Marea Britanie se află și Franța care, deși și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că loot box-urile pot fi periculoase, mai ales pentru minori, care sunt introduși în acest mod într-o lume similară cu cea a jocurilor de noroc, a concluzionat totuși că nu se impun măsuri sau restricții cu privire la utilizarea loot box-urilor.

Sunt însă și state în care există deja o legislație specifică care reglementează loot box-urile și condițiile în care acestea pot fi utilizate în interiorul jocurilor video. Spre exemplu, începând din mai 2017, China  a adoptat dispoziții legale care prevăd condițiile pe care trebuie să le îndeplinească loot box-urile pentru a nu fi considerate jocuri de noroc, printre care: să nu poată fi achiziționate cu bani sau dezvoltatorii să publice informații cu privire la obiectele și serviciile oferite în cadrul loot box-urilor și probabilitatea de a câștiga elementul dorit de către jucător.

Loot box-urile în România: unde suntem și la ce ne așteptăm

Industria de jocuri video este una dintre cele mai mari din sectorul media și de divertisment din lume și este în continuă creștere, inclusiv pe plan național. Cu toate acestea, în România nu există niciun fel de discuții sau investigații cu privire la loot box-uri.

Legislația în domeniul jocurilor de noroc conține prevederi specifice referitoare la activitățile care pot constitui jocuri de noroc, precum și la modalitatea de autorizare a acestora.

Conform acestei legislații, jocul de noroc reprezintă o activitate care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: se atribuie câștiguri materiale, de regulă bănești, ca urmare a oferirii publice de către organizator a unui potențial câștig și a acceptării ofertei de către participant, cu perceperea unei taxe de participare directe sau disimulate, câștigurile fiind atribuite în baza regulamentului aprobat de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, prin selecția aleatorie a rezultatelor evenimentelor care fac obiectul jocului, indiferent de modul de producere a acestora.

Jocurile de noroc pot include, printre altele, jocuri loto, pariuri, jocuri de poker, jocuri tip slot-machine, jocuri video și pot fi jucate atât în mod tradițional, în anumite camere specializate, cât și pe platforme online. Indiferent de tipul de joc de noroc, operatorul trebuie să obțină o licență pentru organizarea și exploatarea jocului respectiv și o autorizație de exploatare a unui astfel de joc.

În contextul în care legislația națională nu cuprinde nicio referire explicită la loot box-uri, apare întrebarea dacă acestea ar putea fi calificate drept jocuri de noroc și, prin urmare, dacă ar trebui să se supună legislației relevante sau ar trebui eliminate din jocurile video.

În lipsa unor reglementări specifice, analizăm acest aspect numai din perspectiva celor trei condiții ce caracterizează orice joc de noroc.

În acest sens, am putea considera că două dintre condiții, cea privind taxa de participare și cea privind câștigul atribuit prin selecția aleatorie a rezultatelor ar fi îndeplinite având în vedere că jucătorul trebuie să plătească o sumă de bani pentru a primi un loot box al cărui conținut nu este cunoscut și este determinat aleatoriu.

Singura condiție a cărei îndeplinire apare ca discutabilă este cea privind atribuirea de câștiguri materiale. În acest sens, ar trebui determinat în ce măsură elementul aleatoriu pe care îl primește utilizatorul la momentul deschiderii loot box-ului poate fi considerat ca fiind un câștig material.

În principiu, elementul care este conținut într-un loot box, indiferent de tipul acestuia, este utilizat de către jucător într-un circuit închis, în interiorul jocului video. Astfel, de regulă, jucătorul nu are posibilitatea de a schimba sau de a vinde respectivul element în exteriorul jocului pentru o sumă de bani sau pentru alte bunuri. În acest context, am putea considera că respectivul câștig nu este unul material, întrucât nu îi poate fi atribuită o valoare în lumea reală. Totuși, în măsura în care jucătorii ar putea vinde obiectele în schimbul unei anumite sume de bani, unor criptomonede sau le-ar putea înlocui cu alte obiecte pe o piață organizată de dezvoltatorii de jocuri care ar putea fi extrase în afara jocului, am putea considera că jucătorii dobândesc un câștig material.

Există anumite interpretări conform cărora cea de-a treia condiție a jocurilor de noroc ar putea fi îndeplinită prin simplul schimb între jucători al elementelor din loot box în interiorul jocurilor video, un astfel de schimb conferind o valoare elementului în lumea reală și, prin urmare, devenind un câștig material. Totuși, o astfel de interpretare este destul de restrictivă, ținând cont de faptul că elementul conținut în loot box rămâne în interiorul jocului tot timpul, prin urmare acesta are sau dobândește doar o valoare virtuală, nu o valoare în lumea reală.

Problematica loot box-urilor din jocurile video începe să capete o tot mai mare importanță, statele analizând din ce în ce mai atent limita dintre acestea și jocurile de noroc, cu atât mai mult cu cât jocurile video au o adresabilitate foarte largă, vizând inclusiv categorii de grupuri vulnerabile, precum minorii. Totuși, chiar dacă unele state au ajuns deja la o concluzie privind acest aspect, prin interzicerea loot box-urile sau prin excluderea acestora din categoria jocurilor de noroc, în România o astfel de analiză este încă în așteptare, iar legislația din prezent nu permite o încadrare clară a loot box-urilor, indiferent de forma acestora.

Având în vedere controversele și abordările de pe plan internațional, este dificil de anticipat dacă România va întreprinde curând demersuri pentru a clarifica regimul loot box-urilor în contextul jocurilor de noroc. Orice astfel de demers va putea conduce la o concluzie echilibrată doar în măsura în care autoritatea de reglementare din România va ține seama de realitățile economice, tehnice și conceptuale atât din domeniul jocurilor de noroc, cât și din domeniul industriei jocurilor video.

În așteptarea acestor demersuri însă, dezvoltatorii de jocuri video pot identifica o serie de soluții pentru implementarea loot box-urilor astfel încât să se îndepărteze de riscurile unei încadrări a acestora în categoria jocurilor de noroc, chiar și în ipoteza unei interpretări restrictive.