Hoții care au furat sute de mii de dolari prin cea mai periculoasă tehnologie
Tehnologia deepfake este una extrem de impresionantă, însă aceasta poate fi folosită și în scopuri ceva mai puțin nobile.
Actori rău intenționați au folosit inteligența artificială pentru a putea fura peste 240.000 de dolari. Au folosit tehnologia pentru a imita vocea directorului executiv al unei companii. Astfel, au încercat să păcălească un subordonat al acestuia să transfere suma într-un cont secret din Ungaria. Totul cu ajutorul unui deepfake audio. Software-ul a reușit să imite nu doar vocea directorului companiei, dar și tonalitatea, ritmul și accentul german pe care acesta îl are.
Hoții i-au trimis detaliile fianciare subordonatului chiar în timpul apelului, așa că cerința nu i-a trezit prea mari suspiciuni acestuia. Totuși, când aceștia au revenit cu un al doilea apel, în care cereau și mai mulți bani, au apărut și bănuielile. Atunci, „victima” atacului l-a sunat direct pe superiorul său. Astfel, și-a dat seama că vorbea în același timp și cu șeful său real, și cu cel care se dădea drept acesta.
Totuși, cei 240.000 de dolari au dispărut și se află acum în contul hoților.
Cât de periculoasă este tehnologia deepfake
Exemplele prin care inteligența artificială poate fi utilizată pentru a ne îmbunătăți viața de zi cu zi sunt multe. Totuși, cu cât tehnologia devine mai sofisticată, cu atât poate cauza mai mult rău.
Tehnologiile precum deepfake-urile sunt capabile să imite sau să copieze cu exactitate chipurile și vocile unor oameni reali. Astfel, pericolul ca acestea să fie folosite în scopuri rele este unul destul de mare. Situația de mai sus este un exemplu suficient de convingător în acest sens.
Identificarea acestora este și ea foarte dificilă, iar acest lucru este îngrijorător. Imaginile și suntele pot părea atât de reale încât e foarte ușor să fi păcălit. Astfel, până sepcialiștii vor dezvolta instrumente suficient de inteligențe, cel mai bine ar fi să fii precaut pe internet.