12 sept. 2019 | 07:55

Ion Țiriac, detronat: cel mai bogat român lucrează în IT și are o firmă de miliarde

ACTUALITATE
Ion Țiriac, detronat: cel mai bogat român lucrează în IT și are o firmă de miliarde

În cazul în care ai crezut că nu se fac bani din IT în România, fondatorul unei firme foarte populare din țara noastră tocmai l-a depășit pe Ion Țiriac.

Conform datelor financiare ale companiei pe care o conduce, Daniel Dines este cel mai bogat român la ora actuală. În opinia celor de la Forbes, fondatorul UiPath l-a depășit pe Ion Țiriac la capitolul finanțe personale, deși vârsta sa este semnificativ mai fragedă decât a fostului tenismen.

Daniel Dines este de meserie programator, dar cei mai mulți pasionați de informatică i-au auzit numele în contextul firmei pe care o conduce și pe care a fondat-o în urmă cu câțiva ani. El este directorul UiPath, o companie specializată pe boți, roboți virtuali pe care îi întâlnești în diverse colțuri ale internetului. Pe parcursul zilei de ieri, în ediția americană a revistei Forbes, numele său a apărut într-un articol cu titlul de la comunism la coding (programare).

Fața lui Daniel Dines se află pe coperta ediției americane a revistei Forbes, în cel mai recent număr al publicației, cu numele ”Boss of the Bots” (Șeful Boților). Potrivit Forbes, omul de afaceri român deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că, lui Dines, îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath – n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deține mai mult de 20%, primul miliardar din boți din lume” – se menționează în articolul publicat de Forbes.

Conform datelor din cel mai recent clasament publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. Cu această valoare, ocupă locul 1818 în clasamentul mondial. În vârstă de 80 de ani, tenismenul era de mult deținătorul titlului de cel mai bogat român, dar a fost detronat de către Daniel Dines, 47 de ani.

În mod realist însă, valoarea UiPath este totuși teoretică, iar estimarea respectivă poate varia în funcție de interesul pentru acest segment de piață. În plus, în clasamentul Top 300 Capital, la o distanță mare de valorile obținute de Forbes, Țiriac figura cu o avere între 1.8 – 2 miliarde de euro în 2018. Cu alte cuvinte, adevărul este undeva la mijloc.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele