Nu știu de ce te uiți la Insula Iubirii, dar știu de ce o fac eu și cum s-a stricat și emisiunea asta

Nu știu de ce te uiți la Insula Iubirii, dar știu de ce o fac eu și cum s-a stricat și emisiunea asta
Sursa foto: Nicoleta la ceremonia focului dintre Costas și Geanina via YouTube / Temptation Island - Insula Iubirii

Ești dintrei cei care nu se uită la TV? Zici că trebuie să fii nebun să urmărești genul ăsta de emisiuni? Că-s pline de ridicol și penibil și, de fapt, nu se uită nimeni la așa ceva? Da, probabil, dar cifrele vorbesc de la sine: premiera sezonului 5 a avut o audiență de circa 900.000 de oameni. E greu să explic de ce oamenii se uită cu drag la Insula Iubirii. Mie, recunosc, îmi plac ridicolul și penibilului. Pur și simplu simt nevoia câteodată să iau o pauză de la politică și probleme mai serioase. Practic, un fel de „shut down” la creier.

Cu toate că niciodată nu am privit emisiunea asta cu ce știi ce așteptări și pretenții, ultimul sezon m-a dezamăgit.

Sezonul 5 a început foarte lent și a durat enorm până să pot înțelege câte ceva despre concurenți. Modul în care episoadele s-au derulat mi-a lăsat impresia că producătorii plănuiau să o lungească cu mult mai multe episoade, însă au fost nevoiți să încheie mai repede, îngrămădind momentele.

Orice om care a urmărit fiecare sezon a remarcat un declin. Părerea mea e că dacă Insula Iubirii debuta în România cu sezonul 5, n-avea nicio șansă să ajungă atât de departe. Dar o să dezvolt mai jos motivele pentru care emisunea și-a pierdut din farmec.

Ispite și concurenți reciclați la infinit în Insula Iubirii

Ultimele două sezoane au fost filmate una după alta, așa că majoritatea ispitelor au fost aceleași. Nu știu ce părere au alții, dar eu m-am cam săturat de Andy, Maria și Nico. Nu că aș avea ceva cu ei, în sezoanele mai vechi a fost chiar plăcut să-i văd cum se desfășoară. Dar prezența lor constantă face emisiunea să fie prea mult despre ei.

În primele sezoane aveai încă senzația aia de mister, te intrebai cum o să se comporte, ce tactică vor aborda. Acum nici măcar nu mai există un plan. Concurenții știu de la televizor exact cum sunt ispitele și le acordă toată atenția. Andy putea efectiv să stea cu curul pe canapea și să aștepte să se cațere Denisa pe el. Zero efort. Din acest motiv, ispitele care au participat pentru prima dată au fost de umplutură, fără momente pe cameră și fără să aibă măcar o părere despre ceva.

Trendul ăsta a continuat și în rândul concurenților. Nu cred că a cerut nimeni să revină Aurel și Diana. Organizatorii cică au avut un plan, să-l ajute pe Aurel să nu mai fie bădăran și violent. Așa că i-au adus fosta iubită în rol de ispită temporară cu puteri vindecătoare, să-i clipească frumos și să-l aducă pe drumul cel bun. Asta după ce l-au lipit de fantezia vieții lui, respectiv de Dana, pe care o știa din videoclipurile cu manele. Totul spre binele lui, evident.

Diana, ce să zic, cu sau fără ea, sezonul ar fi fost fix la fel. S-a perindat și ea pe acolo, ceva mai cuminte decât la prima ei apariție în emisiune, dar relevanța ei a fost aproape inexistentă.

Scenariu alimentat spre o dezbatere care nu a mai avut loc

Odată ce filmările sunt încheiate, urmează montajul și nararea momentelor importante. Prezentatorul interpretează fiecare acțiune a concurenților și bate spre anumite concluzii. În sezonul ăsta, aproape toți concurenții au avut niște caractere cel puțin dubioase. Abia am așteptat să se ajungă la bonfire-ul final, unde Vâlcan ar fi trebuit să le arate adevărata față.

Singurul care a fost cât de cât luat la puricat pentru acțiunile pe insulă a fost Bogdan. Toate „glumițele” lui care i-au pus la îndoială sexualitatea au fost discutate. Chiar dacă nu s-a ajuns la nicio concluzie clară, nu poți să zici că nu s-a încercat. De Gia nu e nimic de zis, femeia e ok, o duce capul și nu cred că are nimeni nimic să-i reproșeze.

Denisa, de departe cea mai controversată concurentă a sezonului, dacă nu a întregii emisiuni, a manipulat, a înșelat, a mințit, a fraierit-o pe Gecuța și l-a terorizat pe Andy. Emisiunea a pus-o într-o umbră foarte proastă, pe bună dreptate, și a continuat pe firul ăsta în fiecare episod. Andy stătea crispat la testimoniale și povestea despre testul final al Denisei, cum o să-i facă jocul ca să o demaște. Cărțile pe față promise și marea dezbatere de la final nu au existat.

Prin comparație cu iubitul ei cu muci, ea a ieșit învingătoare. Andy nu i-a transmis nimic, decât că speră să fi învățat ceva din experiență. Măcar Adrian a avut parte de niște dedicații minunate din partea Danei.

Geanina a venit prostănacă și a plecat la fel. Pretenu’-so, Costas, a ieșit din emisiune ca un tip cu potențial, capabil de a fi „bărbatul perfect”, dar cu mici hibe la care trebuie lucrat. Faptul că și-a convins iubita să dea un tun la casa de pariuri e un mic detaliu, la fel ca și povestea cu chiloții din mașină.

Eusebiu și Teodora îmi vor da coșmaruri

Ultimul episod a constat în cel mai greu de urmărit moment al televiziunii românești. Am depus eforturi mari să nu adorm la disperarea cu care Eusebiu încerca să se exprime. A fost amuzantă prima jumătate de oră, dar următoarele două ore au fost ca picătura chinezească. Dureros moment.

Nici pe Teodora nu mai puteam să o aud cum râde și imită voci de copil. S-a discutat vag despre momentele penibile ale lui Eusebiu, dar nimic despre caracterul Teodorei. De multe ori pe parcursul sezonului 5 din Insula Iubirii s-a menționat cât de superioară se crede ea și cum îi critică și desconsideră pe cei din jur, inclusiv Mircea, dar, din lipsa unei confruntări reale, ea a ieșit învingătoare.

Discrepanța asta între cursul episoadelor și final poate avea legătură și cu faptul că o parte din testimonialele ispitelor au fost făcute după încheierea filmărilor. Poți remarca diferite schimbări de look care sugerează că a trecut destul de mult timp. Ispitele au acționat într-un fel pe insulă, însă, ca să fie puse într-o lumină bună și potrivită cu scenariul ales, la testimoniale au mers pe ideea că totul a fost parte dintr-un plan, că au știu exact ce fac și ce au de demonstrat.

Chiar dacă la bonfire au rămas o grămadă de lucruri nespuse, măcar le-au lămurit ispitele la testimoniale. Sigur, asta nu înseamnă că s-au reparat toate greșelile din emisiune. Deși au început să apară zvonuri despre faptul că emisiunea nu se va mai difuza, opțiunea de casting încă există. Tot ce sper e că, dacă aleg să continue, o vor face de la zero, cu ispite noi, episoade cronologice și cu concluzii clare.

Citește și:
Etichete: