20 mai 2019 | 15:41

Google știe tot ce ți-ai cumpărat de pe net în ultima vreme

ACTUALITATE
Google știe tot ce ți-ai cumpărat de pe net în ultima vreme

Nu e nicio noutate pentru nimeni că Google și alți giganți tech colectează date despre tine, dar poate nu știai cât de multe.

Rata de penetrare a eCommerce-ului în România a ajuns la 50% în 2018. Asta înseamnă că jumătate din populația țării face cumpărături online, de pe diferite site-uri. Ce, când și cât a costat – Google știe toate astea și a alcătuit o listă, spun ei, care vine în ajutorul tău.

Pagina Achiziții din contul tău de Google conține o listă exactă cu toate cumpărăturile online pe care le-ai făcut. Aici vei găsi cumpărăturile făcute cu ajutorul serviciilor sale (Magazinul Google Play sau Google Assisstant, de exemplu), dar vei regăsi și comenzile pentru care ai primit chitanțe sau confirmări pe Gmail.

Poți vedea lista ta aici.

Google știe ce cumpărături faci online

Google spune că a creat lista doar pentru ca tu să poți vedea ușor comenzile, dar și pentru a te ajuta să-ți monitorizezi cumpărăturile. „Nu folosim nicio informație din mesajele tale de pe Gmail pentru a-ți livra reclame, și asta include chitanțele și confirmările afișate pe pagina de Achiziții”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Datele sunt foarte greu de șters. Compania menționează pe pagina sa de suport că numai tu poți vedea ce comenzi ai plasat în ultima vreme. Mai spune și că poți șterge toate aceste informații pe care le are despre tine din Activitatea mea. Totuși, Google nu îți dă posibilitatea să controlezi datele pe care le stochează în ceea ce privește achizițiile, notează CNBC.

Intrările pot fi, într-adevăr, șterse. Trebuie să le iei pe fiecare în parte și să le ștergi pe rând. Dacă alegi să faci asta, cestea vor fi șterse, în același timp, și de pe Gmail.

Încă nu e clar de ce Google a creat o pagină de Achiziții în care îți monitorizează comportamentul de cumpărare. Mai ales dacă nu folosește aceste date în scop comercial. Există întotdeauna posibilitatea ca gigantul să nu fie tocmai transparent cu privire la datele pe care le colectează despre noi.