Cum arată o gaură neagră: imaginea istorică surprinsă în premieră de specialiști
Într-o premieră istorică, specialiștii au dat publicității prima imagine cu o gaură neagră. Acest moment ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest fenomen.
Fotografia arată un halo de praf și gaz ce înconjoară o gaură neagră din mijlocul galaxiei Messier 87. Aceasta se află la 55 de ani lumină distanță de Pământ.
Gaura neagră în sine nu poate fi văzută, totuși. Aceste obiecte cerești sunt extrem de dense și extraordinar de dificil de observat. Găurile negre nu permit luminii să pătrundă, ceea ce reprezintă o problemă în depistarea și observarea acestora.
Pentru a le putea observa, cercetătorii caută un cer de lumină. Acesta reprezintă materia și radiațiile care circulă la o viteză incredibilă în jurul unei regiuni întunecate, adică gaura neagră. Este cunoscută și sub numele de umbra sau silueta găurii negre. Aceasta este singura modalitate prin care aceste corpuri cerești pot fi observate.
„Aceasta este o zi colosală în astrofizică. Vedem nevăzutul”, a spus France Córdova, director al U.S. National Science Foundation.
Cum a fost capturată imaginea cu gaura neagră
Imaginea a fost capturată cu ajutorul Event Horizon Telescope (EHT), o rețea de opt telescoape radio dispuse la nivel global. Efortul a necesitat implicarea a mai mult de 200 de oameni de știință.
Astfel, aceștia au putut să capete o nouă perspectivă asupra găurilor negre, corpuri cerești cu un câmp gravitațional atât de puternic încât nicio urmă de materie sau lumină nu-i poate scăpa. Acestea pot absorbi orice întâlnesc în calea lor, de la praf și gaze, la stele sau chiar planete.
Umbra acesteia este cea mai apropiată imagine cu o gaură neagră pe care oamenii de știință o pot obține, potrivit EHT. Conturul găurii negre în sine fotografiate de astronomi este de 2.5 ori mai mic decât umbra pe care o proiectează și are un diametru care măsoară puțin sub 40 de miliarde de kilometri.