15 oct. 2019 | 17:14

De ce acest film românesc revine în cinema la 27 de ani de la lansare

ACTUALITATE
De ce acest film românesc revine în cinema la 27 de ani de la lansare

Balanța este un film românesc care a apărut în 1992, însă acesta ajunge din nou în cinematografe, într-o versiune diferită.

Filmul Balanța (1992) este o co-producție România-Franța, în reigia lui Lucian Pintilie. Acum, devine primul film românesc restaurat în format digital 4K. Va fi disponibil în cinematografe din 2020. Premiera mondială va avea loc la Lumière 2019 Grand Lyon Film Festival, un festival fondat în memoria fraților Lumière, inventatorii cinematografului.

Procesul de restaurare a filmului a durat șase luni, iar la acesta au lucrat nouă oameni. Digitalizarea în 4K a negativului original al filmului a fost realizată în Franța, iar procesul de restaurare a fost realizat ulterior în România.

Acest film românesc este disponibil integral pe YouTube:

Totuși, în cazul în care mai ai puțină răbdare, îl vei putea urmări la cinematograf, la calitate 4K.

Balanța (1992) devine primul film românesc restaurat 4K

Filmul a fost selecționat la a 45-a ediție a festivalului Cannes 1992.

Distribuția filmului este una plină de nume celebre din lumea actorilor români. Cuprinde nume precum Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Marcel Iureș, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Emil Hossu sau Magda Catone.

Regia îi aparține lui Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român.

Acțiunea acestui film românesc se petrece în 1988, în București.

Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală. Îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină.