Ființele care reușesc să supraviețuiască și radiațiilor. Care e explicația?
Tardigradele sunt creaturi microscopice care au un mecanism unic în lume ce le permite să facă față chiar și celor mai ostile condiții de mediu. Care este secretul lor?
Tardigradele sau urşii de apă, aşa cum sunt ei cunoscuţi publicului larg, măsoară aproximativ un milimetru, însă în ciuda dimensiunii acestea au reușit să ajungă pe exteriorul staţiei spaţiale şi chiar pe Lună. Iar această abilitate a lor care pare a fi unică în lumea viețuitoarelor a fost atent studiată de cercetători, care au reușit în cele din urmă să înțeleagă mecanismul care le fac indestructibile.
Oamenii de știință japonezi au reușit să creeze cea mai detaliată analiză a genomului tardigradelor, dezvăluind modul în care acestea supraviețuiesc. Geneticianul Takekazu Kunieda și echipa sa, de la Universitatea din Tokyo, arată că urșii de apă au dezvoltat o serie de strategii importante pentru a se proteja în mediul înconjurător și au inclusiv o proteină ce le protejează ADN-ul împotriva radiațiilor.
Echipa de cercetători a descoperit că în genomul tardigradelor există mai multe copii ale unei enzime antioxidante, dar și o genă de reparare a ADN-ului. Aceștia au descoperit și că urșii de apă au o proteină specifică, numită Dsup, ce se ”leagă” de ADN și previne ruperea acesteia. Asta explică de ce tardigradele sunt atât de rezistente la radiații și pot supraviețui chiar în vidul spațiului.
„Este uimitor că o singură genă se dovedeşte a fi de ajuns pentru a creşte toleranţa culturilor de celule umane”, afirmă Takuma Hashimoto, de la Universitatea din Tokyo.
Toleranța la radiație poate fi transferată celulelor altor organisme. Cercetătorii au transferat proteina Dsup în celule umane de cultură și au descoperit că acestea au fost protejate cu până la 40% mai bine de efectele radiațiilor.
Kunieda crede că „după ce Dsup poate fi încorporat în corpul uman, va putea crește rezistența la radiații”, dar că la momentul actual este nevoie de manipulări genetice pentru o asemenea acțiune. Astfel, cercetătorul este de părere că va mai trece mult timp până la o aplicație practică.