FBI consideră orice aplicație creată în Rusia o posibilă amenințare la adresa securității

FBI consideră orice aplicație creată în Rusia o posibilă amenințare la adresa securității

Biroul Federal de Investigații (FBI) este sceptic în ceea ce privește Rusia și tratează orice aplicație de aici drept o posibilă amenințare a securității.

Pentru agenția americană, Rusia nu reprezintă tocmai un stat în care poate să aibă încredere deplină, iar acest lucru include și aplicațiile create în statul sovietic. Într-o scrisoare adresată Senatului Statelor Unite, FBI a menționat că tratează orice aplicație care vine din Rusia drept o „potențială amenințare de contra-spionaj”.

Scrisoarea vine ca răspuns al unei solicitări din partea autorităților americane, legată de aplicația FaceApp, care a redevenit virală la jumătatea lui 2019.

FBI este sceptică în privința FaceApp, aplicația din Rusia care îți schimbă înfățișarea

Agenția spune că acest scepticism s-a născut, într-o anumită măsură, din mecanismele legale disponibile guvernului din Rusia care permit accesul la date personale ale utilizatorilor.

„Serviciile de informații din Rusia mențin capacități robuste de exploatare cibernetică”, a declarat FBI. De asemenea, spune că autoritățile locale „pot accesa de la distanță toate comunicațiile și serverele de pe rețelele rusești”. Pot face acest lucru fără solicitări către furnizorii de internet.

În iulie 2019, Chuck Schumner, lider al Senatului, a cerut FBI și Federat Trade Comission (FTC) să investigheze implicațiile privind confidențialitatea și securitatea națională pe care FaceApp le-ar avea. Aplicația a fost creată în Rusia și folosește o formă de inteligență artificială pentru a îți permite să-ți schimbi aspectul în fotografii, iar acum FBI o investighează.

Aceasta ar fi mai mult decât o simplă aplicație de editare a fotografiilor, dacă e să iei în considerare securitatea datelor personale.

Pe scurt, autoritățile americane cred că e posibil ca FaceApp să fi accesat și folosit în mod necorespunzător mai multe date despre utilizatorii săi. Nu e foarte clar ce se întâmplă cu datele acestora, dar cert e că politica de confidențialitate a aplicației nu e tocmai de partea lor. Astfel, odată ce bifezi că ești de acord cu aceasta, creatorii aplicației FaceApp pot face cam orice cu datele tale.

Rămâne de văzut la ce concluzie va ajunge FBI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Bloomberg