Experimentul Vodafone care îți arată că tehnologia 5G va fi crucială în următorii ani
Vodafone pregătește trecerea la 5G și, odată cu acest pas, la un alt fel de internet. Vorbim de mașini autonome, de dispozitive interconectate și de-o viteză până acum nemaiîntâlnită. Înainte să trăim în acest univers, compania a realizat un test de rețea 5G.
Hologramele au fascinat omul încă de când cineva s-a gândit că ar fi cu adevărat revoluționar să poți face asta. „Star Wars”, de exemplu, a popularizat conceptul și a prezentat-o pe prințesa Leia drept hologramă. Dar asta a fost în filme și momentul a fost în 1977. Prezentul e chiar mai interesant decât reperele din industria cinematografică.
Astfel, Vodafone a pus în practică o conexiune 5G și, în timpul unui concert Vița de Vie, a adus un nou cântăreț pe scenă, direct dintr-un studio muzical aflat la câțiva kilometri distanță. Totul s-a întâmplat alături de Adrian Despot, solistul formației Vița de Vie, care a cântat pe aceeași scenă cu Luca Mihail Leaua, un chitarist talentat de 10 ani. Ceea ce publicul a experimentat a fost capacitatea 5G de-a asigura internet de mare viteză, dar și funcționalități până acum nemaiîntâlnite.
Holograma lui Luca, adusă pe scenă prin tehnologia 5G, a demonstrat că poate fi realizată o transmisiune audio și video la nivel ridicat de calitate. Partea și mai interesantă e că totul a fost sincronizat și, dată fiind performanța 5G, concertul a decurs ca și cum Luca și Despot sunt în același loc, în timp real.
Despre această premieră, Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat că un astfel de moment este extrem de important în dezvoltarea tehnologiei, dar și în impactul pe care il va avea pentru utilizatori. „Folosim capabilitățile 5G în practică (în timpul concertului – n.r.) și inovăm din nou, de această dată la intersecția dintre arta spectacolului live și tehnologia de ultimă oră, pentru a-i da unui tânăr muzician talentat curajul să-și depășească teama de scenă și să-și transforme visul în realitate”, a adăugat aceasta.
Cum o să revoluționeze standardul 5G tot ce ține de tehnologie
Experimentul Vodafone, pe cât de inedit, pe atât de impresionant, arată doar o mică parte din capacitatea standardului 5G. În cazul concertului cu hologramă a fost vorba de viteză mare de transfer date, latență aproape de zero și lățime de bandă mare. Cea din urmă e vitală pentru 5G și, ca să o înțelegi mai ușor, e ca și cum pe un bulevard cu două benzi pe sens e ambuteiaj. Dacă aceluiași bulevard îi adaugi, pe fiecare sens, câte 10 benzi, ambuteiajul a dispărut și traficul poate decurge normal. Ei bine, asta e 5G: lățime de bandă și viteză mari. Iar ambele vor transforma felul în care tehnologia ne ajută, dar și felul în care o folosim.
De la transmiterea unei holograme, în timp real, pe scena unui concert, până la realizarea unei operații de la distanță folosind tehnologia 5G nu-i decât un pas. Totodată, mai e doar un pas spre orașe inteligente, unde mașinile, străzile, clădirile „comunică” între ele și nouă, locuitorilor, ne fac viața mai bună per total.
În termeni de viteză, 5G n-are factor de comparație cu tehnologiile care l-au precedat. Dar nu ne mai gândim doar la viteză în prezent, ci la cum putem folosi internetul pentru și mai multe funcționalități. Pentru așa ceva, un viitor mai impresionant ca niciodată, ne-a pregătit un pic concertul Vița de Vie la care a participat și Luca, ca hologramă, într-o premieră mondială.
„