Efectul neașteptat pe care marijuana îl are asupra corpului bărbaților
Marijuana este drogul folosit cel mai des la nivel global. Deși accesul legal la acest drog devine din ce în ce mai răspândit, cercetătorii încă cercetează efectele pe termen lung al consumului de iarbă – efecte ale căror existență este negată agresiv de consumatorii de iarbă.
Posibilele efecte negative pe termen lung care încă sunt studiate de oamenii de știință fac dificilă posibilitatea de a lua decizii informate cu privire la acest drog. Pentru bărbații care consumă marijuana și își doresc să aibă în viitor copii, lucrurile devin mai dificile. Un studiu danez din 2015 a arătat că bărbații care fumează marijuana de mai mult de două ori pe săptămână aveau mai puțini spermatozoizi. Mai mult, un studiu din 2018 arată că ingredientul activ din marijuana, THC-ul, poate să afecteze structura și dezvoltarea ADN-ului spermatozoizilor.
Încă nu se știe dacă schimbările cauzate de marijuana pot fi transmise către copii, dar sfatul cercetătorilor pentru bărbații care speră să aibă copii este să se gândească la felul în care iarba le poate afecta fertilitatea și – posibil- chiar și viitorii copii. Cu toate astea, multe din studiile care analizează efectele marijuana sunt realizate fie pe animale, fie pe oameni care aveau deja un istoric personal care implica abuzul de droguri, așa că nu se știe sigur cât de periculoase sunt efectele secundare în cazul consumatorilor ocazionali.
Un studiu pe termen lung de la Harvard arată însă ceva care dă peste cap rezultatele studiilor anterioare. Studiul a analizat mostrele de spermă de la 662 de bărbați, în intervalul 2000-2017. Bărbații care au spus că au fumat marijuana cel puțin o dată în viață s-au dovedit a avea mai mulți spermatozoizi decât cei care nu.
„Aceste concluzii neașteptate arată cât de puține știm despre efectele marijuanei asupra sănătății reproductive, și de fapt asupra efectelor marijuanei în general”, a zis co-autorul studiului cu pricina, expertul în nutriție și epidemiologie Jorge Chavarro, de la Harvard University. „Rezultatele noastre trebuie interpretate cu grijă și arată nevoia de a studia în continuare efectele consumului de marijuana asupra sănătății”.