Echinocțiul de primăvară 2019: cum îți amintește Google această zi specială

Echinocțiul de primăvară 2019: cum îți amintește Google această zi specială

Echinocțiul de primăvară este o zi foarte specială. Pe 20 martie 2019, ziua a devenit egală cu noaptea ca și durată. Astfel, se marchează primăvara astronomică.

Astăzi, 20 martie 2019, cei de la Google ne aduc aminte de echinocțiul de primăvară. Una dintre cele mai importante zile de peste an pentru pasionații de astronomie, în practică, echinocțiul evidențiază ziua din an în care ziua este egală cu noaptea. Deși ai crede că durează întreaga zi, de fapt, se întâmplă pe 20 martie la ora 23:58, conform site-ului Observatorului Astronomic – Amiral Vasile Urseanu.

Până în această zi, în perioada de iarnă, noaptea a fost mai lungă ca ziua. Din acest motiv, se întuneca seara mai repede. De mâine, durata zilei față de noapte va crește până la 21 iunie. Atunci va avea loc solstițiul de vară.

În momentul în care are loc echinocțiul de primăvară, soarele traversează pe bolta cerească zona ecuatorului ceresc. Trece din emisfera astrală a sferei cerești în cea boreală.

Ca în cazul multor evenimente astronomice, de-a lungul anilor, echinocțiul de primăvară a inspirat multe tradiții strămoșești. În țara noastră, conform tradiției populare, în această zi începe noul an agrar. Copii bat ritualic pământul cu bețele și, strigând câteva versuri, alungă frigul iernii. ”Intră frig și ieși căldură / Să se facă vreme bună / Pe la noi pe bătătură”.

În unele zone, conform experților în etnografie, de echinocțiu, se aprindeau la țară focuri mari pentru ”a arde” iarna și a declanșa renaștarea pământului și a alimenta spiritul primăverii. Obiceiul cu pricina a fost împrumutat în tradiția creștină sub form Focurilor Sfinților.

“Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinoctiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI