Ebola nu mai este incurabilă: tratamentul revoluționar funcționează pe oameni
Până de curând, Ebola era considerată ca fiind una dintre cele mai mortale afecțiuni din ultimul secol. Datorită unui nou tratament, boala nu mai este însă incurabilă.
De foarte mulți ani, majoritatea celor care se infectează cu Ebola decedează. Două medicamente noi au arătat însă că rata mortalității se va schimba radical, în următoarea perioadă. În urma unui test clinic cu cele două tratamente noi, rata de supraviețuire a bolnavilor a fost între 89 și 94%.
În mod obișnuit aproximativ 50% dintre persoanele care sunt infectate cu Ebola decedează. ”De acum înainte, nu vom mai spune că Ebola este incurabilă. Acest progres ne va ajuta în viitor să salvăm mii de vieți, care în trecut ar fi fost pierdute.”, a explicat Jean Jacques Muyembe, directorul general al Institutului Național de Cercetarea Biomedicală din Republica Democratică Congo.
Modul în care a fost descoperit acest tratament și s-au efectuat primele teste este revoluționar nu doar pentru Ebola, ci și pentru cercetarea și dezvoltarea altor tratamente în viitor. Întregul sistem a fost optimizat la maxim datorită situației foarte dificile cu care se confruntă Congo, de mai bine de un an. Țara africană este gazda unei epidemii.
În trecut, dezvoltarea unor tratamente pentru Ebola nu a fost neapărat o prioritate, din cauza țărilor sărace, dominate de conflicte armate, în care apăreau infecțiile la scară largă. Nu se făceau investiții în acest sens, pentru că profitabilitatea nu era sigură.
Primele cazuri de Ebola s-au înregistrat în urmă cu mai mult de 40 de ani, dar boala a devenit din nou una de speriat din cauza infecțiilor masive înregistrate în perioada 2014 – 2016 în vestul Africii. În perioada respectivă s-au înregistrat aproximativ 11.300 de decese. În Congo, au fost depistați 2800 de bolnavi în ultima perioadă, dintre care 1800 au decedat. În luna iulie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat Ebola ca fiind o problemă majoră de interes mondial.
Cele două tratamente care au dat rezultate în teste clinice sunt intitulate REGN-EB3 și mAb114. Ele sunt administrate intravenos și sunt formate din anticorpi monoclonali. Medicamentele sunt rezultatul unei colaborări dintre mai multe organizații de sănătate internaționale și centre de cercetare din Congo. Tratamentul experimental continuă să fie administrat bolnavilor fără niciun cost.