22 apr. 2019 | 09:02

Noi dezvăluiri de la Facebook care îți pun pe butuci securitatea contului Instagram

ACTUALITATE
Noi dezvăluiri de la Facebook care îți pun pe butuci securitatea contului Instagram

Facebook a creat multe precedente de-a lungul anilor când vine vorba de ignorarea securității utilizatorilor săi, iar cele mai recente dovezi au ieșit la iveală în urmă cu aproximativ o săptămână.

Nu demult, cei de la Facebook au publicat un comunicat de presă prin care au confirmat că parolele conturilor pentru câteva zeci de mii de utilizatori de Instagram au fost stocate în format text. Din acest motiv, puteau fi accesate fără niciun fel de probleme de către angajați Facebook, care sunt mai mulți decât te-ai fi așteptat. Practic, era vorba de aproximativ 20.000 de persoane.

Dacă ar fi fost vorba doar câteva zeci de mii de conturi vulnerabile, din peste un miliard, ai fi putut să dormi liniștit. Probabilitatea să fi fost inclus și al tău era infimă spre inexistentă. Fără să surprindă pe nimeni însă, cei de la Facebook tocmai și-au schimbat estimare pe marginea subiectului și au extins semnificativ amploarea fenomenului.

În cel mai nou raport al companiei, oficialii Facebook au recunoscut că a fost vorba de parolele câtorva milioane de utilizatori de Instagram, pe lângă câteva sute de milioane de utilizatori de Facebook Lite și zeci de milioane de utilizatori de Facebook.

Aceasta este o problemă foarte gravă deoarece parolele sunt păstrate de obicei într-un format criptat, pentru a nu putea fi citite de nimeni. Până și browserul pe care îl folosești le criptează când le trimite către serverul de autentificare al unui serviciu online precum Facebook.

În contextul în care sunt însă păstrate în format text pe serverele unei companii ca cea condusă de Zuckerberg, situația este cel puțin șocantă. Ca lucrurile să fie mai de speriat, întregul scenariu de mai sus durează din 2012 și până în prezent. Cei de la Facebook au afirmat că au remediat situația în luna martie a acestui an și că, până la această oră, nu au găsit nicio dovadă că angajații au profitat de ”privilegiile suplimentare” derivate din accesul la acea bază de date. În plus, nicio parolă dintre cele expuse în format text nu a scăpat pe internet, în afara rețelei interne a Facebook.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele