Decizie majoră pentru Digi | RCS-RDS: ce se întâmplă cu scumpirile din martie
În martie, grupul Digi | RCS-RDS a mărit tarifele. N-a fost singurul operator care a făcut asta. Acum a câștigat în fața ANPC și are dreptul să mențină acele tarife. Compania a și explicat de ce face asta.
După ce grupul Digi | RCS-RDS a mărit tarifele în martie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat un ordin, în iunie, prin care a vrut să blocheze majorarea. Totodată, a amendat grupul telecom cu 70.000 de lei.
Acum, în septembrie 2019, compania a obținut anularea acelui ordin. ANPC a atacat decizia instanței cu recurs.
De ce nu a vrut Digi | RCS-RDS să revină la tarifele vechi? Conform companiei, în cererea înaintată Curții de Apel București (CAB) a spus că revenirea la prețurile practicate anterior majorării din martie 2019 ar reprezenta o pierdere de venituri de 70,3 milioane de lei în acest an. Pe lună, ar fi circa 5,85 milioane de lei.
Totodată, Digi | RCS-RDS a spus că, în ultimii 10 ani, a investit un miliard de euro, dar n-a majorat și tarifele.
Cât ar pierde RCS-RDS în timpul procesului
Grupul telecom a venit și cu detalii despre cât ar pierde dacă ar aștepta după o hotărâre definitivă în acest proces cu ANPC. Astfel, dacă procesul ar dura doi până la trei ani, grupul Digi | RCS-RDS ar avea pierderi de 140,4 până la 210,9 milioane de lei.
„Paguba iminentă este generată și de un dezavantaj competitiv semnificativ, generat de îngreunarea ori chiar de imposibilitatea participării la licitația pentru licențele 5G, preconizată a fi organizată în toamna anului 2019, întrucât resursele actuale de spectru prin intermediul cărora pot fi furnizate serviciile 5G sunt insuficiente. Acest dezavantaj competitiv este dublat de riscul reputațional creat prin manifestările ample și extrem de serioase la nivel mediatic și de presiunile socio-profesionale virulente cauzate de Ordinul ANPC. Astfel, în jurisprudența instanței supreme s-a statuat în mod constant că pierderea tempoului investițional reprezintă în sine o pagubă iminentă.”
Motivarea hotărârii
Grupul Digi | RCS-RDS a folosit cazul Vodafone ca un precedent. Astfel, compania susține, în cererea înaintată instanței, că Vodafone a obținut, în iulie, o decizie favorabilă din partea Curții de Apel București într-o speță similară, notează Profit.ro.
Totodată, Vodafone a cerut, într-un dosar separat, și anularea unui ordin al ANPC care a blocat majorarea abonamentelor.
Orange, Vodafone, Digi | RCS-RDS și Telekom au mărit tarifele în 2019. De ce?
Pe 4 aprilie, Orange s-a aliniat pieței și a crescut prețul abonamentelor pentru clienții noi. Astfel, lista a fost completă: Vodafone, Digi | RCS-RDS, Telekom și UPC.
Totul a început cu ordonanța de urgență OUG 114, cunoscută mai ales cu „taxa pe lăcomie” (taxe aplicate cifrelor de afaceri, nu profitului). A fost dată de Guvernul României la final de 2019 și a prevăzut taxe mai mari pentru sectorul bancar, telecom și energetic.
Guvernul, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare, a revenit asupra ordonanței.