De ce riști să te îmbolnăvești la schimbarea de anotimp
Toată lumea știe că trecerea dintre un sezon cald într-unul rece, presupune în cele mai multe cazuri și apariția răcelii. Ei bine, specialiștii știu de ce îmbolnăvim odată cu trecerea într-un nou anotimp.
Se pare că acest fenomen nu se datorează schimbării bruște de temperatură așa cum ai crede. Specialiștii spun că temperaturile scăzute sunt doar un factor care favorizează apariția răcelii, dar nu este cauza directă.
Motivul pentru care ne îmbolnăvim toamna sau iarna îl reprezintă anumite grupe de viruși care încep să înflorească din cauza temperaturilor scăzute. Astfel, aceștia sunt direct responsabili de schimbarea stării de bine.
Un studiu ne arată că rinovirusurile (care sunt, în general, limitate la tractul respirator) și coronavirusurile (care afectează plămânii și rinichii) sunt cei doi agenți principali care determină răceala comună. În mod interesant, aceștia se dezvoltă la temperaturi mai scăzute, precum cele resimțite toamna și primăvara. Din acest motiv, ei devin activi fix în momentele în care ne bucurăm noi mai tare de viață.
Cum poți evita răceala toamna asta
Alege o alimentație sănătoasă. Probabil te-ai săturat să auzi asta, dar alimentația sănătoasă chiar este foarte importantă, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În special acum, în sezonul rece, încearcă cel puțin să mănânci mai multe fructe și legume.
Învață să recunoști din timp primele simptome ale virozelor de toamnă. Astfel, vei reuși să stai departe de persoanele care au răcit. „Răcelile sunt caracterizate de nas înfundat, strănuturi, tuse, dureri de cap, amigdale inflamate și febră ușoară”, a declarat medicul Nitin Shori.
Apucă-te de sport. Pe lângă faptul că exercițiile fizice te ajută să te menții în formă, acestea te ajută să-ți întărești și sistemul imunitar și să ții la distanță virusurile gripale. Potrivit unui studiu, persoanele obeze sau supraponderale sunt mai predispuse la a se îmbolnăvi.