De ce riști să iei amendă, chiar dacă ai în mașină trusă medicală și extinctor. Sancțiunile sunt severe
Chiar dacă ai în portbagaj trusă medicală și extinctorul de incendiu care sunt obligatorii, tot riști să iei amendă în anumite condiții. Este o situație penibilă, dar mulți șoferi pot să ajungă în această situație pentru că acele obiecte sunt ultimele la care te gândești. Ține cont de sfaturile de mai jos pentru că îți vor fi utile în cazul în care poliția rutieră o să facă o percheziție mașinii tale.
Oricât de mult ți-ar plăcea să-ți îngrijești mașina, fie ea mai nouă sau mai veche, pe benzină, diesel sau electrică, recunoaște că acorzi extrem de puțină atenție sau poate chiar deloc trusei medicale și extinctorului. Atât acestea, cât și acele triunghiuri reflectorizante și chiar o vestă verde reflectorizantă sunt obligatorii în orice vehicul.
De ce riști să iei amendă, chiar dacă ai trusă medicală și extinctor
Chiar dacă par niște obiecte banale și te încurcă prin portbagaj pentru că vrei să-ți instalezi subwooferul acela uriaș, trusa, extinctorul și chiar triunghiurile reflectorizante îți pot salva viața ție sau altor participanți la trafic. Poate că sunt multe legi aberante în România, dar aproape niciuna din regulile din Codul rutier nu este pusă acolo la întâmplare.
Prin urmare, nu trebuie să fii surprins dacă în urma unei percheziții de rutină a poliției rutiere, o să te trezești cu o amendă cât casa pentru că n-ai avut acele obiecte în mașină. Sunt, însă, și cazuri când unii șoferi au avut acele lucruri obligatorii, dar tot au luat amendă. Nu, n-au făcut glume pe seama polițistului și l-au enervat. Pur și simplu, acesta a constatat că extinctorul și alte lucruri de prin trusa medicală erau expirate.
Știu, sună aberant, dar care mai este rostul unui extinctor expirat sau nefuncțional, dacă rolul lui este să stingă o flacără ușoară la mașină în cazuri extreme?
Ce amendă riști să iei dacă nu ai trusă medicală și extinctor sau dacă sunt expirate
Desigur, lucrurile din interiorul unei truse sanitare nu prea au termen de valabilitate. Unele au, însă, dacă dai peste un polițist exigent și constată că acea trusă nu e conformă cu legea, o să-ți dea amendă.
Aceste amenzi sunt încadrate în clasa a II-a de sancțiuni cu patru sau cinci puncte-amendă, plus trei puncte de penalizare. Pentru abaterile pe care le-am menționat, amenda este cuprinsă între 580 de lei, fie de 725 de lei. Fiecare punct de penalizare se anulează la trecerea a șase luni de la data primirii lor, iar acumularea de 15 puncte duce la suspendarea permisului auto.
Ce trebuie să conțină o trusă medicală auto
- o rolă de leucoplast de minimum 2,5 cm x 2,5 cm;
- minimum patru bucăți de plasture (pansament rapid) de minimum 6 cm x 10 cm;
- minimum cinci pachete cu minimum 25 de bucăți de compresă tifon sterilă de cel puțin 10 cm x 8 cm;
- minimum două bucăți pentru fiecare dimensiune de fașă tifon atât de 5 cm x 4 m, cât și de 10 cm x 4 m;
- două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minimum 80 cm;
- cel puțin patru bucăți de pansament steril absorbant de minimum două dimensiuni;
- o bucată de fașă elastică de 5 cm x 4 m;
- două perechi de mănuși de unică folosință din polietilenă sau din latex de mărime medie.