Cum se folosește șeful Facebook de China ca metodă de șantaj
Șeful Facebook a decis să aibă o abordare mai dură atunci când vine vorba de proiectul său – moneda virtuală Libra. Ca să convingă autoritățile americane de bunele sale intenții, Zuckerberg mai că nu dă cu pumnul în masă: ori Facebook, ori China, insistă el.
Pentru Mark Zuckerberg e o zi importantă. Șeful Facebook va merge, miercuri, în fața Congresului american pentru a-și dezvălui planurile legate de moneda virtuală Libra. Și se pregătește să aibă o abordare dură și să invoce China pentru a-și susține proiectul.
Fondatorul rețelei de socializare știe că proiectul Libra este unul controversat și că autoritățile de reglementare îl vor întoarce pe toate părțile. Așa că s-a gândit să aducă în discuție dușmanul nr. 1 pentru americani când vine vorba de inovație și tehnologie: China.
Pe scurt, Zuckerberg spune așa: dacă Facebook nu primește undă verde pentru moneda virtuală Libra, atunci chinezii o vor face înaintea americanilor. E o tactică bună, dar oare va ține acest discurs?
Zuckerberg mizează totul în cazul Libra
Fondatorul Facebook va susține în fața Congresului american că moneda virtuală Libra este crucială pentru ca America să fie sigură că rămâne vârf de lance în lume. Mark Zuckerberg caută să convingă că fiecare zi de întârziere pentru proiectul său înseamnă o zi câștigată pentru chinezi.
La ce se referă Zuckerberg? La recentele planuri ale Beijingului legate de propria monedă națională virtuală. Adică ce vrea să facă Zuckerberg, dar la nivel guvernamental. Am scris aici mai multe despre planul chinezilor, care s-ar putea chiar să fie dus la bun sfârșit.
Acum, Zuckerberg fix pe asta mizează în fața congresmanilor americani.
„În timp ce noi stăm să dezbatem diverse probleme, restul lumii nu așteaptă. China se mișcă extrem de repede să pună pe picioare o idee similară chiar în următoarele luni”, va susține Zuckerberg.
Prin proiectul Libra, Zuckerberg susține că le va permite tuturor utilizatorilor din lume – peste două miliarde – să trimită bani oriunde și să facă tranzacții cu ușurința cu care trimit acum un mesaj. Sunt și câțiva parteneri care și-au anunțat intenția de a participa la proiect, dar, deocamdată, nimeni nu a venit cu banii promiși.
Autoritățile sunt sceptice pentru că la umbra monedei virtuale Libra s-ar putea face și ilegalități. Autoritățile de reglementare din întreaga lume se tem că proiectul Facebook ar putea reprezenta un risc la adresa sistemului financiar global și ar putea fi folosit pentru finanțarea terorismului și a altor activități infracționale. Există parteneri care-și anunțaseră intenția să sprijine moneda Libra precum PayPal, Visa și MasterCard și care au dat înapoi.
Pentru că nu e atât de ușor pe cât sugerează Zuckerberg.
Nu e pentru prima dată când șeful Facebook invocă China drept principalul rival al Americii în războiul tehnologiilor și al valorilor. Săptămâna trecută, el comenta criticile legate de limitele pe care ar trebui să le impună utilizatorilor rețelei.
Zuckerberg invoca dreptul la exprimare. Realitatea s-ar putea să fie alta. Facebook nu știe și nici nu pare să fi știut vreodată cum să-și gestioneze crizele și cum să țină în frâu manipularea, fenomenul fake news și altele.