16 oct. 2019 | 08:30

De ce devii roșu la față după câteva pahare de alcool

ȘTIINȚĂ
De ce devii roșu la față după câteva pahare de alcool

Dacă te aprinzi tot la față și devii roșu ca un rac atunci când consumi alcool, ar trebui să-ți faci griji în această prinviță. Asta pentru că specialiștii spun că ar putea fi vorba despre o boală.

Se pare că oamenii care se înroșesc la față de alcool suferă de suferă de reacția de înroșire la alcool. Iar pe lângă acest simptom mai pot apărea: greață, durerile de cap și pulsul accelerat. Află ce anume cauzează această boală.

Principalul factor care declanșează boala este cantitatea de acetaldehidă care se adună în corp. Acest compus este extrem de toxic și cunoscut drept carcinogen. Atunci când alcoolul ajunge în ficat, se transformă în acetaldehidă. De multe ori, se transformă într-un compus mai sigur, adică acetat. În cazul oamenilor care suferă de reacția înroșirii la alcool funcționează ușor diferit. Corpul lor transformă alcoolul în acetaldehidă mai repede, însă ficatul lor nu transformă acetaldehida în acetat la timp.

Drept urmare, acești oameni nu experimentează senzația de beție atât de intensă. Efectele pe termen lung sunt însă dure, și variază de la intoxicare cu acetaldehidă până la creșterea riscului de cancer de gură și de gât.

De asemenea, această boală este genetică și nu există încă un tratament care s-o vindece. Partea bună este că cei care sunt afectați de ea vor avea o motivație în plus să fie mai blânzi cu alcoolul.

Ce efect are alcoolul asupra creierului tău

Când alcoolul intră în creier, face ca neuronii dintr-o regiune numită zona ventrală tegmentală (VTA), cunoscută și sub denumirea de „centrul plăcerii”, să elimine dopamină – neurotransmițătorul care produce acele senzații de bine și care-i spune creierului că merită să îți dea mai mult din ceea ce tocmai ai experimentat.

Oamenii de știință au crezut pentru mult timp că primul lucru pe care alcoolul îl face la nivelul creierului este să-i facă pe neuronii din VTA să elibereze dopamină. Însă cercetătorii studiului actual au descoperit că alcoolul blochează un canal de potasiu numit KCNK13, care este amplasat în membrana neuronilor ce eliberează dopamina în VTA.