De ce ai Program Files și Program Files (x86) pe un sistem cu Windows

De ce ai Program Files și Program Files (x86) pe un sistem cu Windows

În ziua de azi, majoritatea posesorilor de PC-uri cu Windows au două directoare pe local disk C: intitulat Program Files. Cel de-al doilea este succedat de sufixul (X86). Motivul existenței lor nu este foarte evident.

În cazul în care ai un sistem cu 4 GB de memorie RAM sau mai mult, există șanse destul de mari să rulezi un sistem de opearare Windows pe 64 de biți. Nu contează dacă este vorba de Windows 7, Windows 8 sau 10, o consecință a prezenței sistemului de operare cu pricina este că vei avea două directoare Program Files pe partiția de sistem. Unele dintre programele pe care le ai instalate pe sistem sunt stocate în primul Program Files, altele sunt ascunse în al doilea.

Există însă un motiv foarte clar pentru existența amândurora și ține de compatibilitatea cu aplicațiile mai vechi, pe 32 de biți. Program Files (x86) a fost creat automat, fără nicio intervenție din partea ta, pentru a găzdui programele vechi, pe care le instalezi chiar dacă ai schimbat trei-patru versiuni de Windows de când le-ai descoperit.

Trecând însă peste aceste detalii, este important de reținut că directorul Program Files a existat din totdeauna. Aceea este locația recomandată, implicită pentru instalarea programelor împreună cu fișierele ajutătoare.

Dacă ai un sistem de operare pe 64 de biți făcut, printre altele, pentru a profita de mai mult de 4GB RAM, multe dintre programele pe care le utilizezi au fost optimizate pentru 64 de biți și sunt instalate tot în Program Files. Programele mai vechi însă, care au fost create pentru sistemele pe 32 de biți, sunt instalate în Program Files (X86).

În continuare, le poți rula pe un Windows mai nou prin intermediul unui emulator intitulat WOW64 de la ”Windows 32-bit on Windows 64-bit”. Când rulezi un program care a fost creat pentru un sistem pe 32 de biți, emulatorul WOW64 îi redirecționează automat toate referințele interne către diverse DLL-uri din C:\Program Files (x86) pentru a-i facilita compatibilitatea cu SO-ul tău. În același timp, un program pe 64 de biți nu are nevoie de acest tertip și își găsește DLL-urile necesare în versiunea standard de Program Files.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: