23 iul. 2019 | 08:57

Virusul pentru iPhone care te poate lăsa fără date. La ce să fii atent

ACTUALITATE
Virusul pentru iPhone care te poate lăsa fără date. La ce să fii atent

O nouă infecție malware a fost descoperită și pune în pericol datele utilizatorilor de iPhone, atât cele de pe telefon, cât și din contul de iCloud.

De câțiva ani, autoritățile din mai multe țări au făcut eforturi supraomenești și investiții semnificative cu scopul de a accesa datele utilizatorilor de iPhone. De cele mai multe ori, motivația din spate a fost una justificată, fiind vorba de aparatele unor infractori sau teroriști care puteau ascunde informații utile. Din cauza modului în care Apple și-a creat gadgeturile însă, astfel de intervenții au fost însă aproape imposibile. În plus, gigantul din Cupertino și-a apărat dreptul de a nu facilita astfel de procese în fața mai multor judecători din SUA.

Din păcate pentru ei, un reportaj publicat de Financial Times a scos la iveală faptul că un un malware periculos care reduce la zero măsurile de securitate de pe iPhone a fost dezvoltat în Israel. Software-ul cu pricina este creația celor de la NSO Group și portă numele Pegasus.

Marele său avantaj comparativ cu alte soluții anterioare este că nu se rezumă doar la datele de pe dispozitiv. În schimb, îți poate accesa datele stocate în iCloud și poate extrage informații sensibile stocate acolo. Aparent, poate captura ”un volum de date mult mai mare stocat dincolo de telefonul efectiv în cloud, precum întregul istoric al locațiilor telefonului țintă, arhiva de mesaje și fotografiile”.

În mod previzibil, cei de la NSO Group sunt foarte mândri de creația lor și promovează Pegasus în fața mai multor agenții guvernamentale din diverse colțuri ale lumii, pentru a fi folosită în investigații. Se laudă cu faptul că acest instrument poate trece cu brio peste autentificarea în doi pași și nu va notifica utilizatorul în legătură ca faptul că se petrece ceva suspect cu datele sale. Ca urmare, nu vei primi nici măcar un email prin care să fii atenționat că cineva a încercat să-ți acceseze contul de iCloud.

Apple a confirmat că un astfel de instrument există, dar că ”nu sunt de părere că poate fi util pentru atacuri la scară largă împotriva utilizatorilor.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele