14 oct. 2019 | 07:52

Dacia, mai performantă decât crezi: de ce ar trebui să fii mândru de compania românească

ACTUALITATE
Dacia, mai performantă decât crezi: de ce ar trebui să fii mândru de compania românească

Dacia este una dintre cele mai profitabile companii românești, iar o nouă statistică atestă performanța ei la nivel european.

Conform unui nou studiu publicat de SeeNews, Dacia este compania din Europa de Est care a obținut cele mai mari încasări pe parcursul anului trecut. Pe același podium se mai află și OMV Petron, producătorul local de carburanți și gaze naturale.

SeeNews este una dintre cele mai importante companii specializate pe statisticii economice din zona Europei de Sud-Est. De curând, a publicat clasamentul cu cele mai relevant companii din teritoriu, iar românii au un motiv de bucurie. Informațiile de la baza acestui studiu au constat în rapoartele veniturilor declarate pe 2018 de către companii.

Conform informațiilor agregate, Dacia este cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, din privința veniturilor pe anul trecut. A câștigat această distincție după ce a generat încasări de 5,34 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 5,6% față de 2017.

Pentru anul trecut, Dacia a raportat o producție de peste 335.000 de mașini la uzina de la Mioveni, în creștere cu aproape 7% comparativ cu 2017. În plus, Dacia a produs și aproape 34.000 de caroserii pe care le-a exportat uzinei pe care Grupul Renault o deține în Algeria.

Pe locul al doilea, la nivelul Europei de Est, se află compania din Slovenia intitulată Petrol. Aceasta a înregistrat încasări de 4,3 miliarde de euro, cu aproximativ 20% mai puțin decât Dacia. Comparativ cu performanța din 2017 însă, comparativ a înregistrat o creștere de 15,5%.

OMV închide podiumul cu încasări de 4,1 miliarde de euro. Filiala din România a producătorului austriac s-a bucurat de o creștere de 21% față de 2017. La nivel local, această performanță poziționează OMV Petrom pe prima poziție în clasamentul furnizorilor autohtoni de carburant. Ca o notă de subsol interesantă, dintre companiile analizate de SeeNews, OMV Petrom s-a bucurat de cel mai mare profit, aproximativ 832 de milioane de euro în 2018.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele