Cum vezi site-urile pe care le accesează PC-ul tău cu Windows, fără să știi

Cum vezi site-urile pe care le accesează PC-ul tău cu Windows, fără să știi

Orice computer conectat la internet comunică în mod constant cu o sumedenie de servere din diverse colțuri ale lumii. Cele mai multe astfel de conexiuni sunt fără voia ta.

Ca utilizator de Windows, ai fi tentat să crezi că PC-ul tău se conectează la internet doar atunci când deschizi browserul tău favorit, când descarci câteva fișiere din cloud sau în momentele surprinzător de dese în care ți se actualizează sistemul de operare. Realitatea este însă mult mai complexă decâ atât.

Multe dintre aplicațiile pe care le ai instalate pe computer, cu sau fără voia ta, accesează diverse servere, site-uri web sau adrese IP de pe întregul mapamond. Cele mai multe astfel de conexiuni nu sunt menite să-ți facă rău sau să-ți încetinească PC-ul. Din păcate, există multe excepții de la această regulă, iar o infecție cu malware, un troian, un keylogger sau alt tip de virus se reflectă în același comportament.

conexiuni windows

Implică un pic de răbdare să înțelegi fiecare proces unde și de ce se conectează pe calea internetului, dar înainte de a începe să cauți pe Google, trebuie să știi ce. Ca urmare, trebuie să ai în vedere că ai două posibilități pentru a afla toate conexiunile pe care le are sistemul tău cu internetul, fără acordul tău explicit.

Cea mai simplă implică rularea unei comenzi prin intermediul Command Prompt sau Windows PowerShell. Comanda funcționează de la Windows XP și până în prezent. În acest scop, faci click pe Start, tastezi CMD, faci click dreapta pe primul rezultat și optezi pentru Run as Administrator. În noua fereastră, tastezi comanda

netstat -abf 5 > activity.txt

O confirmi cu Enter. Aștepți câteva minute și apeși pe CTRL + C pentru a opri rularea ei. Tastezi activity.txt în aceeași fereastră și apeși pe Enter. Ar trebui să vezi o fereastră precum cea de mai sus.

conexiuni windows tcpview

Alternativa implică utilizarea unui progrămel intitulat TCPView. Acesta poate fi descăarcat de aici, dar îl găsești și în SysInternals Toolkit. După ce l-ai descărcat în format RAR, îl deschizi și vei întâmpina o fereastră precum cea de mai sus. Avantajul acestui mecanism față de prima soluție este că poți închide un proces care ți se pare ciudat printr-un click dreapta pe numele său.

Citește și: