08 feb. 2019 | 19:10

Cum schimbă afecțiunea fizică ADN-ul bebelușilor

ACTUALITATE
Cum schimbă afecțiunea fizică ADN-ul bebelușilor

De cele mai multe ori, bebelușii sunt înconjurați cu iubire odată ce ajung pe lume. Asta îi face să se simtă comfortabil și iubiți și, conform unui studiu din 2017, îi schimbă la nivel molecular.

Studiul din 2017, realizat de cercetătorii de la University of British Columbia din Canada, arată că acei bebeluși care au avut parte de mai puțină afecțiune fizică ajung să experimenteze schimbări la nivel molecular care afectează expresia genelor. Oamenii de știință au spus însă că studiul este încă în fazele incipiente, astfel încât ar fi prea devreme să își dea seama de unde provine schimbarea.

Chiar și așa, cercetarea le poate oferi acestora niște indicii cu privire la felul în care atingerile influențează expresia anumitor gene. Pentru a ajunge la primele rezultate, părinții a 94 de copii au fost rugați să treacă într-un jurnal obiceiurile de afecțiune fizică la adresa celor mici pe parcursul a cinci săptămâni de la naștere, dar și comportamentul bebelușilor (cât de des plâng, ce program de somn au și altele asemenea).

Apoi, patru ani și jumătate mai târziu, cercetătorii au preluat mostre ADN de la copii pentru a analiza o anumită modificare biochimică, numită metilare ADN. Astfel, au descoperit diferențe de metilare ADN înntre copiii care au fost îmbrățișați mai mult și cei care au fost mai puțin, afectând cinci regiuni specifice ale ADN-ului, din care una legată de sistemul imunitar, iar cealaltă de metabolism.

În plus, vârsta epigenetică (adică vârsta biologică a sângelui și țesuturilor din corp) s-a dovedit a avea valori mai mici în rândul copiilor care nu primiseră prea multă afecțiune fizică în copilărie. „La copii, credem că îmbătrânirea epigenetică mai lentă poate să se reflecte mai puțin favorabil în procesul de dezvoltare”, a explicat  cercetătorul Michael Kobor.

În continuare, cercetătorii urmează să studieze dacă imaturitatea biologică observată în rândul copiilor se dovedește a avea efecte negative asupra sănătății lor, atât cea fizică, cât și cea psihică. „Dacă cercetările continuare confirmă aceste descoperiri inițiale, ele vor sublinia importanța de a oferi contact fizic, mai ales în cazul bebelușilor agitați”, a explicat cercetătoarea Sarah Moore.