03 iul. 2019 | 14:15

Cum faci Uber legal în România: alternativele taxiului au 4 luni la dispoziție

ACTUALITATE
Cum faci Uber legal în România: alternativele taxiului au 4 luni la dispoziție

Ordonanța care reglementează servicii de tipul Uber a fost publicată în Monitorul Oficial. De acum, serviciile Uber, Bolt, Clever Go și altele au un cadru de funcționare. Dacă vrei să folosești, ca șofer, vreunul dintre ele, ar trebui să știi cum o poți face legal.

Legea pentru reglementarea serviciilor de ride sharing a fost tărăgănată câțiva ani. Totuși, din 4 iulie, vor fi pe deplin legale. Sunt câteva reguli pe care șoferii ar trebui să le știe. Totodată, fie că vorbim de Uber sau Bolt, fie că sunt alte servicii similare, până pe 4 noiembrie 2019 trebuie să aibă totul în regulă.

OUG 49/2019 pentru activitatea de transport alternativ cu mașina a fost publicată recent în Monitorul Oficial și e valabilă din 4 iulie. Acum, Ministerul Comunicaţiilor şi Autoritatea Rutieră Română au la dispoziție 35 de zile pentru a stabili exact care vor fi procedurile de avizare a platformelor şi a şoferilor parteneri.

Asta înseamnă că va fi un cadru legal definitiv din 8 august. Din acea dată, șoferii vor putea face demersurile pentru obţinerea  actelor de care au nevoie pentru a funcţiona legal. Dacă nu se conformează până pe 9 noiembrie, pot fi amendați pentru transport neautorizat de persoane.

Ce reguli trebuie să îndeplinești dacă vrei să fii șofer Uber, Bolt și altele

Ca șofer, trebuie să ai cel puțin 21 de ani și să ai un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere. Acesta e eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Firesc, trebuie să ai permis de conducere, iar acesta să aibă o vechime de cel puțin doi ani.

Sunt reguli și pentru mașină. Trebuie să aibă maximum cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto, să aibă inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare șase luni, iar în momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei. Totodată, mașina nu poate fi mai veche de 15 ani. Însă mașinile pot fi pot fi în proprietatea şoferilor: prin leasing sau prin închiriere ori comodat.

Deși Uber a intrat pe piață cu opțiunea de plată cu cardul, a introdus apoi plata cash. Și Bolt a anunțat o opțiune similară. Asta ar putea fi însă o problemă.

Ordonanţa prevede că, dacă se încasează cash va trebui folosită o casă de marcat cu jurnal electronic. Totodată, va trebui să se emită bon fiscal sau factură. Dacă plata se va face automat prin intermediul aplicaţiei de ridesharing, obligaţia casei de marcat nu va exista. Va trebui însă emisă clienţilor o factură electronică, tot prin intermediul aplicaţiei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele