Cum ar fi intervenit BNR în piață pentru a stopa deprecierea accelerată a leului
Leul s-a dus, zilele trecute, la un minim istoric și s-a depreciat puternic în fața euro. Au fost momente în care a depășit pragul psihologic de 4,8 lei pentru un euro pe piața interbancară. Există surse din interior care susțin că BNR ar fi intervenit.
În perioada în care România se pregătea de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, euro bătea record după record. Leul se deprecia puternic de la o zi la alta și înregistra noi minime istorice în fiecare zi. Trendul a continuat și la începutul săptămânii.
Pe piața interbancară, pe piețe din Marea Britanie și America, un euro se dusese deja la peste 4 lei și 80 de bani, un prag psihologic ce nu fusese depășit. Există surse din piață care susțin că Banca Națională ar fi intervenit atunci pentru a stopa deprecierea accelerată a leului. Ar fi fost aruncate în piață nu mai puțin de 600 de milioane de euro, deci peste jumătate de miliard, potrivit Economica.
În total, de la începutul lui noiembrie și până acum, BNR ar fi cheltuit din rezerva valutară aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru a apăra leul.
Cum ar fi intervenit BNR în piață
Pe piața interbancară, joi dimineață, nivelul afișat pe interbancar era de peste 4 lei și 80 de bani. Urcase foarte mult peste noapte și se menținuse așa. Apoi, după deschiderea pieței interbancare din România, leul a început să se aprecieze și să coboare sub pragul psihologic mai sus menționat.
Ulterior, la ora 13:00, când a fost publicat cursul valutar pe site-ul BNR, un euro se tranzacționa cu 4,7788 lei. Ceea ce înseamnă că de la deschiderea pieței din România și până la ora 13:00, leul s-a apreciat puternic, într-un interval de doar câteva ore (vezi AICI cum funcționează piața valutară).
Interesant e și volumul tranzacțiilor: pe parcursul zilei de 28 noiembrie, volumul minim al tranzacţiilor pe piaţa interbancară din România a fost de 800 de milioane de euro faţă de numai 200 de milioane de euro cât a fost volumul tranzacţiilor interbancare în data de 27 noiembrie 2019.
E motivul pentru care bancherii de la noi cred că BNR a intervenit pentru a apăra leul. Și s-a folosit de mai bine de jumătate de miliard de euro pentru a stopa deprecierea rapidă. Au contribuit la atitudinea mai agresivă a investitorilor față de moneda națională și declarațiile venite din mediul politic, cum ar fi găurile pe care PNL susține că le-a găsit în buget și posibila încheiere a anului cu un deficit de peste patru procente.
Majoritatea tranzacţiilor care au condus la deprecierea leului la peste 4,8 lei au fost făcute pe piaţa din Marea Britanie.
Care e valoarea rezervelor valutare ale BNR
Potrivit datelor de pe site-ul BNR, la 31 octombrie, rezervele valutare se situau la aproape 35 de miliarde de euro, în scădere față de 30 septembrie cu vreo 500 de milioane de euro.
„La 31 octombrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 34.908 milioane euro, faţă de 35.423 milioane euro la 30 septembrie 2019”, arată BNR
În cursul lunii octombrie au avut loc intrări de 559 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele. Totodată, au fost ieşiri de 1,074 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În bani – asta înseamnă undeva la 4,492 miliarde euro.