01 feb. 2019 | 11:54

De ce se întorc chinezii pe Lună și de ce vor lansa în spațiu un număr record de nave

ACTUALITATE
De ce se întorc chinezii pe Lună și de ce vor lansa în spațiu un număr record de nave

Chinezii au anunțat că se vor întoarce anul acesta pe Lună și au de gând să lanseze mai multe nave spațiale ca niciodată. Scopul este unul științific, evident.

Nici bine n-a aterizat prima navă pe partea întunecată a Lunii, moment istoric pentru omenire, dar mai ales pentru China, că deja s-au făcut planuri pentru dezvoltarea programului spațial de cercetare.

China continuă să aibă o ascensiune spectaculoasă în lume, atât în domeniul economic, dar și în cel științific. Iar această ascensiune tinde să nu mai fie deloc metaforică deoarece chinezii își extind „granițele” chiar și dincolo de limitele cerului.

Corporația Chineză pentru Știință și Tehnologie Aerospațială plănuiește să trimită în spațiu 50 de nave, 30 dintre ele programate deja pentru 2019. Cel puțin una dintre misiuni va presupune întoarcerea pe Lună până la sfârșitul acestui an pentru a colecta mostre pe care le va aduce apoi pe Pământ. N-a mai existat o astfel de misiune de câteva decenii, iar chinezii sunt pe cale să redeschidă cercetarea asupra satelitului nostru natural.

Chinezii au făcut istorie după ce au trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii

Pe 3 ianuarie 2019, China a făcut deja istorie după ce sonda spațială Chang’e 4 a aterizat cu succes pe Craterul Von Karman, aflat în partea întunecată a Lunii. La câteva ore de la aterizare, sonda a trimis pe Pământ primele imagini realizate pe teritoriul neexplorat al satelitului (nu că am fi explorat prea mult până acum, dar avem cât de cât o idee despre ce se găsește pe partea luminată). Chang’e 4 a fost lansată în spațiu pe decembrie 2018 și ajunsese deja pe orbita Lunii cinci zile mai târziu.

Informațiile au fost dezvăluite în cadrul unei conferințe de presă de către vicepreședintele companiei chineze aerospațiale. El a menționat că a treia misiune Long March 5 este cea mai importantă și mai complexă operațiune pe care vor să o ducă la îndeplinire anul acesta, cel mai probabil, prin luna iulie.

Abia a patra misiune Long March 5 va fi responsabilă pentru transportarea cu o rachetă a sondei Chang’e 5 pe Lună, de unde va colecta mostrele pentru cercetare. Această sondă va fi diferită față de cea anterioară, fiind echipată cu un fel de ascensor pentru ridicarea probelor.

Urmează, așadar, încă un an istoric pentru China. Record după record, realizare după realizare în economie și știință.