Comuniștii din China au o metodă bizară ca să-și umilească cetățenii
Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.
Până în 2020, China va implementa sistemul de credite sociale prin care va atribui un scor fiecărui cetățean pentru a determina cât de demn de încredere este. Sistemul va fi folosit pentru a monitoriza și evalua drept negative sau pozitive diverse activități zilnice, precum cumpărăturile online, plata facturilor, numărul de ore petrecut la seriale etc.
Cei cu scoruri mici vor fi „pedepsiți” cu viteză mai mică la internet, acces restricționat în restaurante, interzicerea călătoriilor în străinătate etc. Versiuni ale acestui sistem sunt testate în unele orașe, iar scopul e crearea unei rețele la nivel național.
Primul factor luat în considerare în calcularea scorului este istoria creditelor. De exemplu, dacă oamenii își plătesc facturile la timp.
În cazul de față, provincia Hebei a pus anticipat în practică ideea prin crearea unei mini-aplicații care evidențiază pe o hartă, pe o rază de 500 de metri, chinezii care au datorii. Asta va avea ca scop umilirea lor publică în societate, pentru că nu și-au plătit datoriile, ceea ce ar putea duce, teoretic, la o corijare a comportamentului lor. Sau la o excludere.
Aplicația dezvăluie, de asemenea, informații personale, inclusiv numele acestora, numărul de identificare la nivel național, dar și motivul pentru care se află în categoria de rău-platnici. Potrivit China Daily, informațiile dezvăluite permit oamenilor să avertizeze asupra celor care au posibilitatea de a plăti ce datorează.
Un purtător de cuvânt din justiție a explicat că aceasta vine ca o măsură de aplicare a legii și crearea unui mediu credibil din punct de vedere social. Sigur, din exterior, poți foarte bine interpreta asta ca o implementare a comunismului digital.