Cel mai mare camion din istorie revine la „viață” și e impresionant

Cel mai mare camion din istorie revine la „viață” și e impresionant

Primul cel mai mare camion din lume, Berliet T100, a fost dat în folosință în 1957 și era o bestie gigantică. Au fost produse doar patru exemplare, iar azi, mai există doar două.

Berliet T100 avea 15 metri lungime, cinci metri lățime și alți cinci metri înălțime. Era un fel de T-Rex pe roți, dar unul docil, care-și făcea bine treaba în anii ‘50 și ‘60. La acea vreme, totul părea minuscul în jurul său.

Cântărea 50 de tone (fără încărcătură) și a fost, într-adevăr, un camion la superlativ, nu exista vreun autovehicul mai mare de-atât. Îți poți da seama și după timpul necesar construirii unui astfel de utilaj. Procesul de fabricație dura nouă luni, de la schițele de pe hârtie și până la prezentarea lui publică. Dar, ce-i drept, mijloacele de asamblare și achiziția materialelor nu erau ca în prezent.

cel mai mare camion din lume berliet t100

O fi el „strămoșul” camioanelor CAT, dar nu arăta deloc la fel. De fapt, Berliet T100 nu era cu mult diferit de camioanele obișnuite, iar dimensiunile sale considerabile deveneau evidente atunci când în preajma sa vedeai oameni. Părea mai degrabă un camion pentru uriași.

În prezent, unul dintre ultimele exemplare care au supraviețuit timpului, urmează să fie din nou arătat publicului, în același loc unde a fost văzut pentru prima dată de francezul de rând, în urmă cu peste 60 de ani – Porte de Versailles, din Paris.

cel mai mare camion din lume berliet t100

Problema e că un astfel de mastodont nu e ușor de transport pe străzile unui oraș. Berliet T100 a fost conceput pentru spații largi, pentru deșertul Algeriei mai exact, pe vremea când era folosit de o companie minieră pentru transportul echipamentului greu. Prin urmare, actualul exemplar urmează să fie transportat de un alt camion, de la Lyon la Paris.

În ceea ce privește motorul care punea în mișcare un astfel de gigant, a fost unul impresionant de mare, chiar și pentru anii ‘50. Azi, ești surprins de motoarele V12, dar în urmă cu șase decenii, acest camion avea sub capotă un motor de 24.25 litri, care scotea 700 de cai-putere.

cel mai mare camion din lume berliet t100

Dar, cu adevărat impresionante erau roțile – 2,2 metri diametru și un metru lățime, șase în total, iar la fiecare se aflau discuri de frână rezistente la apă.

Unul dintre cele două Berliet T100 urmează să fie expus la Rétromobile în perioada 6 – 10 februarie, la Paris.

cel mai mare camion din lume berliet t100

Citește și:
Etichete: