26 nov. 2019 | 08:17

Cel mai grav avertisment despre gradul de poluare: ce spune Organizația Meteorologică Mondială

ACTUALITATE
Cel mai grav avertisment despre gradul de poluare: ce spune Organizația Meteorologică Mondială

Organizația Meteorologică Mondială nu este cea mai vocală organizație când vine vorba de gradul de poluare cu care ne confruntăm, dar tocmai a publicat un avertisment foarte important.

În teorie, s-au produs din ce în ce mai multe întâlniri la nivel global în ultimii ani pe tema gradului sporit de poluare cu care ne confruntăm. S-au dat diverse distincții unor oameni precum Greta Thunberg care militează pentru schimbarea atitudinii la nivel global pe marginea acestui subiect. Din păcate, dincolo de discuții, situația planetei este mai gravă ca niciodată. Ca o dovadă suplimentară a acestei realități, Organizația Meteorologică Mondială tocmai ne-a servit o doză solidă de realitate.

Concentrația de gaze cu efect de seră a crescut până la un nou nivel record, indicând că acțiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei, se arată într-un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), citat de publicația The Guardian. Din comunicatul organizației reiese fără echivoc faptul că există o discrepanță fabuloasă între scopurile verbalizate în discuții și realitatea cu care ajungem să ne confruntăm în realitate. Diferența între cele două nu doar ”evidentă, cât și în creștere”.

Nu există nicio altă explicație pentru acest fenomen. Creșterea la nivel global a concentrației de gaze cu efect de seră rezultă din cauza creșterii continue a emisiilor globale. Conform calculelor oamenilor de știință, emisiile trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a oferi o șansă bună de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Peste acest nivel, se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență sporite a valurilor de căldură, episoadelor de secetă și inundațiilor, citează Mediafax.

„Nu există niciun semn de încetinire și cu atât mai puțin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice”, a concluzionat Petteri Taalas, secretarul general al OMM. „Este de amintit că ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație comparabilă de dioxid de carbon a fost acum 3-5 milioane de ani. Pe atunci, temperatura era cu 2-3C mai mare, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai înalt decât acum”, a completat Taalas.

Din 1990, creșterea nivelului de gaze cu efect de seră a determinat o creștere cu 43% a efectului de încălzire al atmosferei. Cea mai mare parte a acestui efect – patru cincimi – este cauzat de CO2. Concentrația globală înregistrată în 2018 a fost de 407,8 părți per milion (ppm), comparativ cu 405,5 ppm în 2017.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele