Cea mai adâncă fântână geotermală îți arată cum ne vom încălzi sustenabil, în viitor

Cea mai adâncă fântână geotermală îți arată cum ne vom încălzi sustenabil, în viitor

S-au finalizat lucrările la cea mai adâncă fântână geotermală realizată vreodată pe planeta noastră, iar beneficiile unor astfel de lucrări sunt semnificative din perspectiva sustenabilității.

Pentru a profita de temperaturile foarte ridicate din interiorul scoarței pământului, o companie din Marea Britanie a săpat cea mai adâncă fântână geotermală. Aceasta va fi folosită atât ca o soluție de încălzire sustenabilă a locuințelor, cât și pentru generarea de energie electrică. Proiectul a a început în luna noiembrie a anului trecut, cu ajutorul Geothermal Egineering Ltd. în localitatea United Downs din Regatul Unit.

La final, săpăturile au ajuns până la o adâncime de cinci kilometri, o performanță record pentru astfel de lucrări. Un alt record a fost obținut după măsurarea temperaturilor de la adâncimea fabuloasă. Din câte se pare, temperatura unei fântâni de cinci kilometri este de 195 de grade Celsius.

La scurt timp după finalizarea lucrărilor, s-au realizat primele teste pentru exploatarea temperaturilor înalte. Fluxul de apă care a fost trecut pe acolo se pare că poate fi folosit într-o manieră eficientă pentru generarea de electricitate geotermală și încălzire sustenabilă. Investiția făcută de Geothermal Engineering Ltd. în acest proiect a fost de 22 de milioane de dolari.

”Suntem foarte încântați că am finalizat forajul acestor fântâni foarte complexe din punct de vedere tehnic.”, a menționat Dr. Ryan Law, managing director la GEL. ”Atingerea țintei în Porthtowan Fault Zone, la o asemenea adâncime, a fost o realizare fantastică din punct de vedere geologic și ingineresc, iar testele inițiale ale fluxului de apă sunt foarte interesante pentru deblocarea potențialului granitului din Cornwall.”, a adăugat el.

Pe lângă beneficiile punctuale ale acestui proiect, inițiatorii proiectului sunt foarte entuziasmați că pot clasifica inițiativa ca fiind un succes. Astfel, speră ei, vor minimiza fricile oamenilor legate de energia geotermală. ”Ce facem în Cornwall este de o importanță vitală pentru întregul sector de energie geotermală. Toți ochii au fost pe noi.”, a menționat Ryan Law.

Citește și:
Etichete: