09 dec. 2019 | 16:36

Ce se întâmplă când plătești cu telefonul și nu știai până acum

BANI
Ce se întâmplă când plătești cu telefonul și nu știai până acum

Ai uitat portofelul acasă? E în regulă, ai putea plăti cu telefonul. Sau cel puțin asta îți zic băncile care oferă această opțiune. Ce înseamnă însă acest proces și cât de sigur e pentru banii tăi?

În prezent, mai multe bănci din România îți oferă opțiunea de-a plăti cu telefonul fie prin aplicația lor proprie, fie prin Apple Pay. Dar dat fiind că nu mai e vorba de bani cash, dar nici de-o plată clasică cu cardul, ce se întâmplă în acest proces?

Apoi, este scenariul în care poți plăti prin telefon pe diverse site-uri din lumea asta. Vrei bilete la film? Poți plăti biletele direct de pe telefon. Vrei să comanzi mâncare? O poți face prin aplicație sau pe web, direct. Cât de sigure sunt însă aceste plăți? Mitul propagat până acum e că, dacă introduci datele de pe telefon, datele bancare îți pot fi furate mai ușor.

Cât de sigură e plata cu telefonul pe internet?

La o plată pe care o faci pe net de pe telefon, atunci când introduci datele cardului bancar, ele sunt criptate automat. Numărul cardului tău bancar este înlocuit de o serie unică de cifre, numită token. În felul ăsta, numărul cardului tău rămâne necunoscut și este protejat, deci este în cea mai mare siguranță.

Mai mult, o formă suplimentară de protecție este asigurată prin codul unic pe care-l primești prin SMS. Cu atâtea niveluride protecție, chiar nu ai de ce să-ți faci griji. Totodată, Mastercard are un demers interesant ca să înveți mai multe. Se numește #ZeroGriji și e fix cum îi zice numele: zero griji când vine vorba de plăți cu cardul – prin telefon, pe web, pe un laptop sau cu un card fizic.

Cât despre plata cu telefonul în loc de card, tehnologia contactless funcționează la fel. Iar datele cardului sunt criptate și comerciantul nu ajunge niciodată să le vadă. Iar fiecare POS la care plătești e certificat de bancă. Practic, nu poate exista un POS care să „tragă” bani de pe carduri fără ca banca să știe.