Ce ne arată al doilea obiect interstelar descoperit în sistemul nostru solar
Astronomii au descoperit ceea ce pare a fi un obiect originar din afara sistemului nostru solar, iar observarea sa ne va ajuta să înțelegem mai bine Universul.
Experții cred că au detectat un al doilea obiect interstelar care a ajuns în sistemul solar. C/2019 Q4 a fost observat inițial pe 30 august, de către Gennady Borisov, un astronom amator din Ucraina.
Obiectul nu a ajuns încă în sistemul nostru solar, însă experții cred că o va face curând. Ar putea zbura pe lângă Marte undeva în octombrie.
Primul obiect interstelar a fost descoperit în 2017, însă cercetătorii nu au reușit să colecteze suficiente informații despre acesta. De această dată, spun că sunt pregătiți, iar faptul că au descoperit corpul ceresc din timp le va permite să-l observe îndeaproape.
Primele imagini cu C/2019 Q4 arată că ar fi înconjurată de un strat de praf. Acesta ar fi încă un avantaj pentru cercetători. Le va permite cercetătorilor să-l urmărească mai ușor, pentru că praful reflectă mai bine lumina.
La ce ne va ajuta acest obiect interstelar
„Avem aici ceva care a fost născut în jurul altei stele și care călătorește înspre noi”, spune Olivier Hainaut, astronom în cadrul European Southern Observatory. Faptul că acest obiect interstelar a ajuns în sistemul nostru solar este extrem de convenabil pentru cercetători. Hainaut spune că singurul lucru pe care l-am putea face pentru a obține mai multe informații ar fi să trimitem o sondă spațială în alt sistem solar.
Originea acestui obiect interstelar nu a fost confirmată încă, însă astronomii continuă să-l cerceteze pentru a știi cu siguranță. Scopul lor este să observe cât de ciudată este traiectoria C/2019 Q4. Astfel, vor folosit toate telescoapele necesare pentru a determina dacă orbita sa este una eliptică sau hiperbolică.
Astfel, C/2019 Q4 îi va ajuta pe experți să înțeleagă mai bine cum funcționează lucrurile în Univers, mai departe de sistemul nostru solar.