13 mart. 2019 | 15:25

Ce e vishing, tehnica prin care ING Bank avertizează că poți fi furat

ACTUALITATE
Ce e vishing, tehnica prin care ING Bank avertizează că poți fi furat

ING Bank a lansat un avertisment extrem de important pentru utilizatori. E vorba de o înșelătorie cărora mulți le pot cădea victime.

ING Bank a început săptămâna cu un avertisment. „Probabil ai auzit si tu de «metoda telefonului» sau «metoda accidentului» prin care oamenii sunt inselati cu sume substantiale de bani. Aceasta metoda a evoluat si in domeniul bancar”, a transmis banca. „Escrocii incearca sa obtina date financiare sau confidentiale, parole si coduri de acces pentru a-ti sustrage ulterior bani din conturile tale”.

Ceea ce susține ING Bank e că tehnica vishingului a prins destul de bine. Am scris despre asta când erau apeluri de la numere necunoscute. Vishing, adică voice phishing, presupune că ești contactat telefonic de către persoane care pretind a fi din partea autoritățiilor, companiilor sau, în acest caz, instituțiilor bancare. Scopul e să le oferi acces la diverse conturi sau chiar la computer. Obiectivul e să acceseze contul din care pot fi retrase sume de bani.

ING Bank susține și că în rândul clienților săi n-au fost cazuri de vishing. Mesajul a fost însă transmis ca acțiune de informare. O statistică precisă nu există, asta și pentru că oamenii pot, de jenă, să nu recunoască așa ceva. Dar dată fiind frecvența e clar că funcționează.

Ce e vishing și care-s pașii prin care ești înșelat

Cum ziceam mai sus, la explicația pe scurt despre ce e vishing, totul începe cu un apel telefonic. Important e să nu crezi ce spune, că se poate da drept orice reprezentant – autorități, companii, chiar și persoane. Escrocii folosesc, de regulă, informații disponibile online – colectate de pe Facebook sau Google și alte platforme sociale.

Odată ce un utilizator astfel apelat cade în plasa escrocilor, câteva obiective sunt: să obțină date de autentificare, acces la computer, să instaleze software periculos sau să te pună să suni la numere cu suprataxă. Adevărul a alcătuit o listă cu câteva scenarii.

  • Cont bancar blocat: folosesc o înregistrare automată și cer date personale sau bancare. Escrocii susțin că sună în numele băncii pe motiv că un cont e blocat. Pentru deblocare se recomandă apelarea unui alt număr. Acesta poate fi cu suprataxă. Pe lângă culegerea de date personale şi financiare, scopul atacatorilor este ca să ţină victima un timp cât mai îndelungat la telefon. Mai târziu, la sosirea facturii telefonice, utilizatorii realizează că au fost păgubiţi
  • Urgenţă a băncii: escrocii vor invoca o nevoie rapidă pentru informaţiile personale. Scuza e o „procedură bancară”
  • Calculator virusat: din cauza unor viruşi, escrocii anunţă că a apărut o eroare în sistemul băncii şi e nevoie de datele personale
  • Metoda „Accidentul“: ești anunțat că o rudă a fost implicată într-un accident și a fost rănită. Scopul e să te facă să trimiți bani pentru spitalizare sau altele
  • Câştig neaşteptat: ți se spune c-ai câștigat ceva, dar e nevoie de datele personale sau să plătești o sumă de bani pentru a-ți lua câștigul. Un scenariu similar implică o moştenire neaşteptată sau o loterie la care nu aâi participat niciodată
  • Maşina prea ieftină: anunţ fals de vânzare a unei maşini la un preţ excepţional prin care cei interesaţi sunt chemaţi să depună o sumă de bani prin Money Gram sau Western Union pe numele unei rude, drept garanţie, şi să trimită formularul pe mail către vânzător. Banii sunt retraşi ulterior în baza unui act de identitate fals pe numele persoanei respective

Pe scurt, dacă ceva sună prea bine, cel mai probabil e fals. Totodată, n-ar trebui să răspunzi la numere necunoscute din afară, mai ales din țări exotice. Telefoanele moderne pot identifica destul de bine țara și ești informat de asta.

ING Bank recomandă și să nu instalezi aplicații și să nu accesezi site-uri la indicațiile celor care te sună. Totodată, nu presupune că persoanele care te contactează sunt de încredere doar pentru că știu câteva informații despre tine. Sunt ușor de obținut de pe internet.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele