16 dec. 2019 | 11:27

Ce e drogul DMT, cunoscut și ca „molecula Dumnezeu”. Era folosit de Gelu Oltean, fostul șef „Doi și-un sfert”

ACTUALITATE
Ce e drogul DMT, cunoscut și ca „molecula Dumnezeu”. Era folosit de Gelu Oltean, fostul șef „Doi și-un sfert”
Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Într-un aer tare de decembrie, Gelu Oltean a fost reținut pentru 24 de ore. El este fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), reorganizat în timpul guvernării lui Cioloș drept Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI). Despre Oltean aflăm acum că era încântat de șamanism și consuma DMT, un drom psihedelic. Așa că se impune întrebarea: ce e DMT?

Gelu Oltean va fi în arest preventiv pentru 30 de zile. Acuzația e că organiza seuniuni pentru consum de droguri. El, concubina sa și un cetățean britanic. Toți trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov.

Ce caută DMT în toată schema? Ei bine, DIICOT Brașov susține că cei trei organizau, într-o casă din județul Dâmbovița, reuniuni de consum de DMT (dimetiltriptamină), drog halucinogen considerat de mare risc.

Fiecare persoană participantă plătea circa 500 de euro pentru ședințe care să-i conecteze cu divinitatea. La aceste reuniuni de consum de droguri ar fi participat uneori şi zeci de persoane.

Ce e DMT și ce legătură are Dumnezeu cu acest drog?

Dumnezeu nu prea are legătură, dar în diverse culturi și practici cu iz religios sunt folosite droguri psihedelice care să-i conecteze pe consumatori cu diverse divinități. DMT se găsește natural în unele plante și a fost exploatat cu brio în triburi din America de Sud de-a lungul secolelor, pentru că nici Dumnezeu nu se arată oricui.

DMT se confundă cu ayahuasca, pentru că e partea activă din această plantă.

Supranumele drogului DMT e „molecula spiritului”, dar cei mai mulți consumatori nu-l consumă pentru spirit, ci pentru Dumnezeu, care poate lua orice formă în funcție de cultura în care e consumat.

DMT mai este cunoscut și sub alte nume: „fantasia”, „călătoria omului de afaceri”, „speciala omului de afaceri” sau „molecula spirituală”. Sigur, limba română e mai săracă decât am vrea ca să acoperim toate numele „de stradă” ale DMT.

Într-un rezumat despre acest drog publicat de VICE România poți afla că Terence McKenna a popularizat drogul mai mult ca oricine și a făcut-o prin seminarii, cărţi, interviuri şi înregistrări. McKenna descria DMT drept „cel mai puternic halucinogen cunoscut omului şi ştiinţei [și] cel mai răspândit halucinogen din întreaga natură”.

El se întreba de ce teologia nu a integrat DMT ca „dovada principală a prezenţei lumii de dincolo în cea umană”. El spunea: „Nu pot înţelege de ce nu apare informaţia asta pe primele pagini ale tuturor ziarelor de pe planetă, pentru că nu ştiu ce ştiri căutaţi voi, dar eu exact asta am tot aşteptat.”

Ce e „Doi și-un sfert”

Gelu Oltean a avut două mandate la șefia serviciului de informații. Primul a fost între 2006 și 2009, iar cel de-al doilea între 2012 și 2014. A fost înlăturat de, pe atunci, premierul Victor Ponta la propunerea, pe atunci, ministrului de Interne Gabriel Oprea. DIPI, DGIPI sau, mai popular, „Doi și-un sfert” a fost serviciul secret al MAI.

Numele „Doi și-un sfert” vine de la ce au fost departamentul sau direcția înainte. Unitatea Militară 0215 avea rolul de protecție a cadrelor din Ministerul de Interne. Serviciul a fost înființat la 1 februarie 1990 la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu.

În mai 1998, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis desființarea UM 0215 pe motiv că această unitate a preluat în rândurile ei foste cadre din poliția politică de dinainte de decembrie 1989 și că acest serviciu și-a depășit atribuțiile prevăzute prin lege Pe scurt, a fost acuzată că e o formă mascată de poliție politică.

Cât despre actuala DGIPI, pe 2 noiembrie 2016, guvernul condus de Dacian Cioloș a înființat-o și a fost pusă sub control parlamentar. În acel moment, avea 1.800 de angajați.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele