Cardul de sănătate care nu merge „a fost o vacă de muls”. Sebastian Ghiță, beneficiar

Cardul de sănătate care nu merge „a fost o vacă de muls”. Sebastian Ghiță, beneficiar

Iulie 2019 a fost marcată de prăbușirea sistemului informatic al CNAS. N-a fost ieftin și a fost extrem de prost implementat și întreținut. Cifrele oficiale îți arată cum au fost dați bani pe un sistem care ar fi trebuit să eficientizeze lucrurile, însă a fost doar un mod de-a lua bani prin firme „de casă”.

Claudiu Năsui, deputat USR, a publicat un rezumat al cheltuielilor cu cardul de sănătate și sistemul informatic al CNAS care trebuia să eficientizeze legătura dintre medici și pacienți. „Deși ne-a costat o groază de bani, sistemul informatic de la CNAS nu funcționează și, chiar și atunci când se zice că funcționa, nu mergea bine deloc”, a explicat Năsui.

Cardul de sănătate în care s-au băgat zeci de milioane de lei ca să ducă nicăieri

„Sistemul informatic a fost o vacă de muls pentru mulți dintre foștii președinți ai CNAS și mafiile din jurul lor. De aceea mai toți foștii președinți ai Casei se află în diferite stadii ale urmăririi penale pentru «activitatea» lor la CNAS. Unii chiar pentru corupție în construirea acestui sistem.
Claudiu Năsui

Deputatul USR a explicat și că, pe lângă costurile inițiale, sistemul a mai costat bugetul de stat încă aproape 200 de milioane de lei. Totodată, firma care a câștigat contractul inițial de 25 de milioane de euro a intrat în insolvență în doar doi ani de la semnarea contractului.

Primul mare blocaj a fost în 2016. Președintele CNAS de atunci și-a dat demisia. Doar că atunci a venit în strategie și Sebastian Ghiță. Ironic e că, la câteva săptămâni după ce-a primit contractul cu CNAS prin firma lui, a fugit din țară. Firma lui a reparat pentru o perioadă sistemul. Iar prin „reparat” se înțelege că blocajele au fost mai mici.

„În 2019, CNAS o dă în bară din nou. Începe o licitație de mentenanță pe care o anulează, lucru care lasă sistemul fără mentenanță. Vina este rapid aruncată pe STS care o aruncă la rândul lui pe CNAS”.
Claudiu Năsui

Cum au fost dați bani, anual, pentru repararea unui sistem din start defect

CNAS-sistem-card-sanatate-costuri-sebastian-ghita

În ultimii 12 ani, cheltuielile statului român pe sănătate s-au înmulțit de 3,5 ori, susține Năsui. Totuși, numărul pacienților a scăzut cu aproximativ 17% (prezenți acum în diaspora). Marea majoritate din bani fiind cheltuiți de CNAS către sisteme, cum vezi acum, nefuncționale sau parțial disponibile.

Cel mai nefericit capitol al acestei crize a fost declarația lui Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt CNAS: „Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a spus acesta la RFI. Apoi a adăugat: „oamenii mor oricum și cu, și fără sistem”. Da, sistemul n-a fost reparat pe 18 iulie, cum probabil ți-ai dat seama.

Etichete: